Dystert Soiterekord: Hela 7 nya coronafall – över 100 i karantän och många exponerade platser

Coronaläget i Karleby har försämrats radikalt på bara ett dygn. Zoom
Foto: Arkiv/Jonas Brunnström

Coronaläget i Karleby har försämrats radikalt på bara ett dygn.

Soite rapporterar hela sju nya coronafall, vilket är det högsta dagliga antalet under hela pandemin. Smittkällan är okänd och det finns nu flera platser i Karleby där man kan ha exponerats för viruset.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

De sju smittade hör alla till samma smittkedja som den ena personen som konstaterades smittad på torsdagen. Det är ännu okänt varifrån smittan kommit och smittspårningen pågår för tillfället.
Alla kända exponerade har kartlagts och satts i karantän. Det handlar om över hundra personer. 

 

De ställen där man kan ha exponerats för coronaviruset är dessa:

Lördag 1.5. kl 14-18 Restaurang Mustakaris valborgsbrunch (alla exponerade har kunnat nås på grund av detaljerade deltagarlistor)
Söndag 2.5. kl 15-19 Word of Faith Church Finlands gudstjänst
Tisdag 4.5. kl 7-8 Badcentret Vesiveijari
Tisdag 4.5. kl 6.30-7.30  och kl 16.30-18  Fitnesscentret Liikku 
Onsdag 5.5. kl 11-13 Keski-Pohjanmaan ammattiopisto (Enheten på Närvilängatan 8) Jopsteri-evenemanget
Onsdag 5.5. kl 19-20.30 Badcentret Vesiveijari
Onsdag  5.5. kl 15-16 Karleby bowlinghalli

Annons
Soite ber den som besökt dessa platser hålla koll på sina symtom och söka sig till test med mycket låg tröskel. Det går att boka test digitalt via omaolo-tjänsten, via att ringa Soites coronarådgivningstelefon 06 828 7499 (vardagar 8-17 och helger 8-16) eller när det gäller barn under 16 via Soites barnjour tel 06 826 4444. 
Om symtomen kräver jourbesök ska man alltid först ringa journumret 116 117.

Coronaläget har länge varit lugnt i Mellersta Österbotten, men de här fallen visar att läget kan ändra mycket snabbt om de regionala rekommendationerna inte följs, skriver Soite i ett pressmeddelande. Incidensen för distriktet har nu stigit från 2,6 till 11,6 på endast ett dygn.

Soite påpekar att det nu är läge att skärpa till sig och uppmanar alla invånare att verkligen följa alla hygienföreskrifter, de regionala rekommendationerna, använda munskydd och hålla 2 meters avstånd till andra.

Soite rapporterade en dag i oktober i fjol 8 coronafall, men då handlade det om 3 personer som hörde till ett annat sjukvårdsdistrikt men kommit till Karleby för att testas. I övrigt är 6 under en dag den högsta dagliga siffran som konstaterats i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt.

Uppdaterad kl 19.35 med nya platser som exponerats.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan