16 nya coronafall inom Soite – den indiska varianten konstaterad

Coronaläget är nu mycket akut i Karleby, då 16 nya fall konstaterats på en dag.               Zoom
Foto: Katja Nyman

Coronaläget är nu mycket akut i Karleby, då 16 nya fall konstaterats på en dag.

I dag rapporterar Soite om hela 16 nya coronafall. Dessutom har ett fall nu konstaterats vara den indiska varianten. Soite kallar till pressinfo senare i dag på grund av det kritiska läget.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

De nya fallen hör alla till samma smittkedja som fick sin start från en första maj-brunch på Mustakari. Nu har 41 personer smittats.

Dagens saldo med 16 smittade är mer än dubbelt så många som någon dag tidigare inom Soite. Tidigare har som mest 7 konstaterats smittade under en dag.

 

Soite har fått tillbaka ett av de test som sänts för sekvensering och det visade sig att den personen är smittad med den indiska varianten av coronaviruset. Det har sammanlagt konstaterats 25 fall av denna variant i Finland, och WHO har på onsdagen satt till den på sin lista över mer oroväckande varianter av viruset då den verkar spridas lättare.
Annons
Smittan har lyckats sprida sig brett i Karleby, eftersom många personer exponerats samtidigt vid två tillfällen. Den största exponeringen skedde vid yrkescampus på ett evenemang den 5 maj.

300 personer är nu i karantän på grund av smittkedjan. Incidenstalet för regionen ligger på över 50 per 100 000 invånare.

Viruset sprids nu främst bland unga och unga vuxna, som hittills fått en rätt mild sjukdom och därför vårdas ännu ingen på Mellersta Österbottens centralsjukhus på grund av viruset.

Soite fortsätter uppmana alla med också lindriga symptom att genast söka sig till coronatest.

Följande platser har satts till på listan över exponerade platser:
Torsdag 6.5.2021 kl. 9-9.15 Kafé Kulma
Torsdag 6.5.2021 kl. 16–18.30 Restaurang Roja
Fredag 7.5.2021 kl. 11–11.30 Restaurang Sigrids
Måndag 10.5 kl. 6.30-7.30 Osmo Ahos busstur Vetil–Karleby
Måndag 10.5 kl. 15.10-16.10 Osmo Ahos busstur Karleby–Vetil

Hela listan med exponerade platser hittar du här

Soite meddelar att man kallar till en pressinfo i eftermiddag på grund av det kritiska läget.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Så kom Karleby ur coronans grepp – "Folk har följt rekommendationerna"

När coronaläget var som värst inom Soite ringlade bilkön lång vid drive in-testningen i Karleby. Många Soiteanställda flyttades till coronaarbete och laboratoriet hade svårt att hinna med testanalyserna.
Foto: Arkiv/Jonas Brunnström

När coronaläget var som värst inom Soite ringlade bilkön lång vid drive in-testningen i Karleby. Många Soiteanställda flyttades till coronaarbete och laboratoriet hade svårt att hinna med testanalyserna.

Intensivt testande, stränga karantäner och en befolkning som lytt restriktionerna har tagit Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt ur den indiska coronavariantens grepp.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan

Följ med valet i din kommun

Visa resultat