10 nya coronafall inom Soite – alla analyserade test är den indiska varianten

10 nya coronafall har konstaterats inom Soite. Vårdsamkommunen är tacksam över att folk testar sig flitigt, men påpekar att man måste ha bokat tid till drive in-testningen.                Zoom
Foto: Katja Nyman

10 nya coronafall har konstaterats inom Soite. Vårdsamkommunen är tacksam över att folk testar sig flitigt, men påpekar att man måste ha bokat tid till drive in-testningen.

På fredag rapporteras tio nya coronfall från Soite. I måndags skickades 6 test för sekvensering och nu har de 5 sista kommit tillbaka. Alla är den indiska virusvarianten.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Smittkedjan i Karleby fortsätter sprida sig och nu är över 400 personer i karantän. 

Incidensen är nu uppe i hela 85, vilket gör att kriteriet för den allvarligaste fasen, den för samhällsspridning, uppfylls. Men då övriga kriterier inte gör det beslöt Mellersta Österbottens regionala covid-19-myndighetsgrupp att distriktet ännu blir kvar i accelerationsfasen.

Till exempel har behovet av sjukhusvård ännu inte ökat. Gruppen påpekar ändå att det här behovet brukar komma med fördröjning. Men också när det gäller smittspårningen har smittkedjorna kunnat spåras till 50 procent, och folk kartläggs och sätts i karantän inom ett dygn efter ett smittfall konstaterats.

Listan med exponerade platser har uppdaterats med nya ställen där du kan ha utsatts för viruset under måndag 10 maj och tisdag 11 maj.

Annons
Soite påpekar att trots att du befunnit dig på dessa platser behöver du inte ta kontakt med coronarådgivningen. Det räcker att du följer rekommendationerna om minska närkontakterna till ett minimum, undivker folksamlingar, använder munskydd, håller två meters avstånd och är noga med handhygienen. Du ska hålla koll på dina symptom och boka coronatest med mycket låg tröskel.

På Soite är man tacksamma över att invånarna kommer och testar sig så flitigt. Men man vill ändå påpeka att det inte är tillåtet att komma till drive in-testningen utan att ha bokat tid. Dessutom måste varje person som ska testas ha en testtid, till exempel kan inte en hel familj dyka upp om tid bara bokats för en person.

46 fall denna vecka

 • Den här veckan har 46 fall av covid-19 konstaterats inom Soite.
 • 2,2 procent av testerna har varit positiva.
 • Sammanlagt har 2 048 tester gjorts.
 • Incidensen, alltså förekomsten för de 14 senaste dygnen per 100 000 invånare, är 85.
 • Ingen person får sjukhusvård på Möcs på grund av covid-19.
 

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Så kom Karleby ur coronans grepp – "Folk har följt rekommendationerna"

När coronaläget var som värst inom Soite ringlade bilkön lång vid drive in-testningen i Karleby. Många Soiteanställda flyttades till coronaarbete och laboratoriet hade svårt att hinna med testanalyserna.
Foto: Arkiv/Jonas Brunnström

När coronaläget var som värst inom Soite ringlade bilkön lång vid drive in-testningen i Karleby. Många Soiteanställda flyttades till coronaarbete och laboratoriet hade svårt att hinna med testanalyserna.

Intensivt testande, stränga karantäner och en befolkning som lytt restriktionerna har tagit Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt ur den indiska coronavariantens grepp.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan

Följ med valet i din kommun

Visa resultat