Nytt liv i Äppeldalen

I den gamla äppelträdgården får man möjlighet att bo både modernt, rymligt och harmoniskt i ändan av den lugna Emilsvägen i Smedsby centrum. Zoom

I den gamla äppelträdgården får man möjlighet att bo både modernt, rymligt och harmoniskt i ändan av den lugna Emilsvägen i Smedsby centrum.

Astrakan och Bergius – två gamla äppelsorter – har fått ge namn åt de två nya våningshus som ska uppföras i Äppeldalen i centrum av Smedsby. Förhandsmarknadsföringen av bostäderna är nu i gång – reservera Din egen och välj bland de moderna och välplanerade bostadsalternativen

Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Äppeldalens läge i centrala Smedsby är unikt och bär på en historia som man nu är mån om att bevara på olika sätt i samband med byggandet. Två av de äppelsorter som odlades här på 1990-talet har fått ge namn åt de två bostadsbolagen och bredvid tomten kommer en del av parkområdet att bevaras av kommunen till förmån för områdets invånare.

– I den gamla äppelträdgården får man möjlighet att bo både modernt, rymligt och harmoniskt i ändan av den lugna Emilsvägen, inleder Jaana Dahl, bostadsförsäljare på YIT, som fungerar som byggherre för projektet.

– All service i centrum, såsom matbutik, apotek och specialvaruaffärer finns på kort gångavstånd. Till Smedsby torg är avståndet inte ens 500 meter, till butiksklustret i Stenhaga ett par kilometer och in till Vasa centrum kör du på mindre än tio minuter. En kort bit bort finns kulturcentret, huvudbiblioteket samt idrottshall och gym, fortsätter hon.

– Trots närheten till all service är det ändå ett förhållandevis lugnt och tyst område, poängterar Lauri Karri, projektingenjör på YIT.

Jaana Dahl, Marie Kero, Jaakko Ojala och Lauri Karri är alla engagerade i Astrakan- och Bergius-husen som nu ska byggas i Äppeldalen i centrum av Smedsby. Förhandsmarknadsföringen pågår och de hoppas på byggstart redan i höst.

Jaana Dahl, Marie Kero, Jaakko Ojala och Lauri Karri är alla engagerade i Astrakan- och Bergius-husen som nu ska byggas i Äppeldalen i centrum av Smedsby. Förhandsmarknadsföringen pågår och de hoppas på byggstart redan i höst.På YIT ses det med förväntan fram emot byggandet, efter många års väntan. Föravtal för köp av tomten ingicks redan 2010, och när den nya detaljplanen för området äntligen fastställdes ifjol, kunde planeringen börja.

– Vi har tagit hänsyn till både grönområdet, intilliggande egnahemsområde och den övriga omgivningen i planeringen. Husen består av fem till sex våningsplan med sluttande tak och tegelfasad, berättar Jaakko Ojala, planeringschef på YIT.

På gården kommer sociala utrymmen med det lilla extra – såsom grilltak – att finnas och därifrån kommer invånarna att kunna promenera över bron till stigen som följer den lilla bäcken i grannskapet.

– Astrakan och Bergius byggs för alla åldrar – vi hoppas på att få en levande miljö här med både barn och äldre, tillägger Karri.

Såväl sovrum, badrum och förvaringsutrymmen är väl tilltagna i lägenheterna och arkitekten har satsat på mesta möjliga ljusinsläpp med stora, höga fönster.

Såväl sovrum, badrum och förvaringsutrymmen är väl tilltagna i lägenheterna och arkitekten har satsat på mesta möjliga ljusinsläpp med stora, höga fönster.Bostädernas storlek har bland annat anpassats utgående från de önskemål som framkom i en marknadsundersökning som gjordes om bostäder i Smedsby centrum för ett par år sedan.

– Det visade sig att det finns en efterfrågan på speciellt trerummare, och båda husen kommer att omfatta allt från enrummare, rymliga tvåor och även tre- och fyrarummare, fortsätter Marie Kero, försäljningschef på YIT. Dessutom finns möjlighet att i det här skedet – om någon önskar – slå ihop två lägenheter till en större eller på annat sätt skräddarsy sitt eget hem, tillägger hon.

Såväl sovrum, badrum och förvaringsutrymmen är väl tilltagna i lägenheterna och arkitekten har satsat på mesta möjliga ljusinsläpp med stora, höga fönster. Hemmen inreds med högklassiga material och hushållsmaskiner och de som reserverar en bostad i ett tidigt skede kan välja bland tre färdiga inredningsteman, som även kan kombineras sinsemellan.

– Stora kakelplattor, glasvägg mellan duschrum och bastu, golvvärme och inglasad balkong är standard i nästan alla bostäder. Den som är ute i god tid kan vid behov påverka bottenlösningen och beställa personliga ändringsarbeten. Vid planering av helheten får man även hjälp av våra proffs inom inredning och byggande, tillägger Dahl, som fungerar som kontaktperson för projektet och betjänar på båda språken.

Hemmen inreds med högklassiga material och hushållsmaskiner och de som reserverar en bostad i ett tidigt skede kan välja bland tre färdiga inredningsteman, som även kan kombineras sinsemellan.

Hemmen inreds med högklassiga material och hushållsmaskiner och de som reserverar en bostad i ett tidigt skede kan välja bland tre färdiga inredningsteman, som även kan kombineras sinsemellan.På YIT:s hemsida för projektet finns all information och även möjlighet till en virtuell förhandsvisning. Alla intresserade är också välkomna att ta kontakt för en personlig presentation av projektet – antingen på plats eller virtuellt.

– Vi har även möjlighet att utföra hela processen, från inledande diskussion till bostadsaffär, elektroniskt, om någon önskar, tillägger Dahl.

De är alla övertygade om att de blivande invånarna i Astrakan och Bergius kommer att få en bekymmersfri och skön vardag utan att behöva tänka på gräsklippning, snöskottning eller andra gårdsarbeten. Här får du tid för dig själv, din familj och dina vänner. De moderna bekvämligheterna och den ljusa, högklassiga inredningen blir som vaniljglass på äppelpajen.

Intresserad?

  • Kontakta Jaana Dahl, Bostadsförsäljare på YIT, Vasa
  • jaana.dahl@yit.fi, 050 347 2541
  • Läs mer på www.yit.fi/astrakan
 

Text: Anna Sand
Foto: Anna Sand samt YIT