Ny stipendiefond stöder småföretagare i Österbotten – förening donerar betydande summa

Ingemar Tåg och Mikael Fredman är glada för att arvet av Österbottens företagarförening övergått i en stipendiefond. Zoom
Foto: Mayvor Stagnäs

Ingemar Tåg och Mikael Fredman är glada för att arvet av Österbottens företagarförening övergått i en stipendiefond.

En ny stipendie- och understödsfond som stöder småföretagare har bildats. Österbottens företagarförening donerar 300 000 euro till den.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Innan du fortsätter...

Tack vare våra prenumeranter kan vi fortsätta leverera kvalitativa lokalnyheter. Bli prenumerant du också!

1 månad för 1€ Fortsätt till artikeln

Arvet efter Österbottens företagarförening ska leva vidare i ett form av ett stipendium för svenskspråkiga företagare med högst fem anställda.

Avsikten är att sporra Österbottniska småföretag att växa.

Stipendiet delas ut av Kust-Österbottens Företagare men kapitalet kommer från Österbottens Företagarförening.

Företagarföreningen upplöser nu sig själv och medlemmarna har getts möjlighet att gå med i någon av Företagarna i Finlands lokala organisationer i Österbotten.

Annons
Stipendiefonden förvaltas av Kust-Österbottens Företagare som bildat ett svenskspråkigt förvaltningsutskott med uppgift att administrera fonden.

Ingemar Tåg är ordförande för utskottet. Mikael Fredman, Per Vilén och Ralf Bäckström är medlemmar. De utser vilket företag eller vilka företag som får stipendiet. Lokala företagaravdelningar får ge dem tips på målmedvetna företagare med framtidstro och som utvecklar sitt företags verksamhet.

– Det kan vara ett företag eller flera beroende på vad kommittén anser, säger Tåg.

Företagare kan inte ansöka stipendiet utan kommittén besluter vem som får det. Storleken är 5000–10000 euro och avsikten är att dela ut stipendier varje år.

Ingemar Tåg och Mikael Fredman säger att avyttringen av Österbottens företagarföreningen och grundandet av en stipendiefond mötte ett visst motstånd bland företagarna i Närpes och Nykarleby, men att de till slut accepterat förändringen.
Foto: Mayvor Stagnäs

Ingemar Tåg och Mikael Fredman säger att avyttringen av Österbottens företagarföreningen och grundandet av en stipendiefond mötte ett visst motstånd bland företagarna i Närpes och Nykarleby, men att de till slut accepterat förändringen.


Det årliga stipendiets avkastning är åttio procent av kapitalets avkastning.

– Vi hoppas att företagare donerar födelsedagsgåvor eller kommer ihåg fonden i testamenten så att kapitalet förkovras, säger Fredman.

Fredman, som också är ordförande för Kust-Österbottens Företagare, tycker stipendiet är ett fint initiativ som ytterligare stärker de svenskspråkiga företagens verksamhet.

– Företag med högst fem anställda är viktiga för sysselsättningen och med stipendiet vill vi uppmuntra företagen att satsa på utveckling och tillväxt, säger Fredman.

Grundkapitalet kommer bland annat från en bostad på Kyrkoesplanaden som har gett bra avkastning under flera år. Österbottens Företagarförening sålde den på 2000-talet och placerade kapitalet i fonder.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan