KBL: Bröderna Linus och Casper har egen grill i Stråkaviken

Linus och Casper Öst driver grillen i Stråkaviken. Flera skärgårdsbor har redan blivit stamkunder och grillen lockar turister. Zoom
Foto: Jonny Huggare Smeds

Linus och Casper Öst driver grillen i Stråkaviken. Flera skärgårdsbor har redan blivit stamkunder och grillen lockar turister.

Hamburgare, kebab och pommes frites. Det står på menyn i Grillen i Stråkaviken. Grillen drivs av bröderna Öst, 15 och 14 år.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Grillen ute i Stråkaviken i Maxmo är speciell på många sätt och speciellt i år. Bröderna Linus och Casper Öst driver grillen. Linus är 15 och Casper är 14 år. I stället för att söka efter ett sommarjobb beslöt de tillsammans med föräldrarna Marica och Kenneth Öst att starta ett eget företag. Det hela började när Österö-Vesterö byaförening publicerade en annons på Facebook.

– När vi satt ut annonsen på Facebook om att vi söker någon aktör som vill ha verksamhet i grillen tog det tjugo minuter innan ni ringde, säger Magnus Levon, ordförande för Österö-Vesterö byaförening.

Linus Öst säger att när de såg annonsen tänkte de genast att de testar.

– Ja, det var snabba ryck, säger Marica Öst.

Annons

Linus tar emot beställningar och sköter kassan.
Foto: Jonny Huggare Smeds

Linus tar emot beställningar och sköter kassan.Linus står i kassan och tar emot beställningarna med ett leende, medan Casper steker hamburgare och friterar pommes frites i köket. Till sin hjälp har Casper pappa Kenneth, som är utbildad kock.

– Jag är här för att hjälpa till i början, men tanken är att pojkarna ska klara sig själva.

Det går redan galant och någon brist på kunder är det inte. När kunderna smakar på sina måltider ger de alla tummen upp. Flera av kunderna har redan blivit stamkunder. Casper Öst har talang i köket. Han fick stipendium för sina kunskaper i huslig ekonomi i samband med skolavslutningen.


Menyn består av hamburgare, pommes frites, kebab och korv. Varje vecka finns det en ny specialhamburgare på menyn.

– Vi skapar specialhamburgarna tillsammans, säger Casper Öst.

Linus och Casper Öst är egenföretagare trots att de bara är 15 och 14 år.
Foto: Jonny Huggare Smeds

Linus och Casper Öst är egenföretagare trots att de bara är 15 och 14 år.


Företaget är registrerat i pojkarnas namn. De ska också driva grillen helt själva inom kort. Familjen är glada över all den hjälp de fått när de startat företaget. Det har varit enkelt, trots pojkarnas unga ålder.

– Alla som vi varit i kontakt med inför starten har varit hjälpsamma. Jag ser enbart fördelar med att pojkarna öppnar en grill. De lär sig småskaligt företagande, säger Marica Öst.

Vad säger era kompisar om att ni har ett eget företag?

– De är nog bara glada för vår skull. De säger att de ska komma och äta, säger Linus Öst.


Österö-Vesterö byaförening äger byggnaden. Det har varit kiosk i huset sedan 1983. I år har föreningen snyggat till byggnaden med en ny altan, belysning och målarfärg. 

Samtidigt som man äter en hamburgare kan man beundra utsikten över vattnet. De som är badsugna kan ta med sig badkläder. Knappt ett stenkast från kioskens altan finns en badstrand med sandbotten. 

– Det är en jättebra badstrand som inte finns utmärkt på några officiella kartor. Det är inte på alla ställen det finns så bra botten som här, säger Magnus Levon.

Magnus Levon tycker det är toppen att bröderna Öst öppnat en egen grill i Stråkaviken.
Foto: Jonny Huggare Smeds

Magnus Levon tycker det är toppen att bröderna Öst öppnat en egen grill i Stråkaviken.


Han säger att skärgården kommer till liv på sommaren. Han är glad över att pojkarna valt att starta grillen. Den och badstranden kommer förhoppnings locka fler turister till Stråkaviken.

– Man märker redan nu att det är liv och rörelse.


Artikeln har publicerats i Kommunbladet. Kommunbladet är en tidning som delas ut till alla hushåll i Vörå kommun och som utges av HSS Media. 

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan