|

Korsholm planerar en helt ny by nära Gigavasa-området – här ska finnas 100 nya tomter, affärer och daghem

I framtiden ska den här vägen leda till ett nytt bostadsområde i Korsholm. Zoom
Foto: Caroline Ek

I framtiden ska den här vägen leda till ett nytt bostadsområde i Korsholm.

Området är planerat för ett hästsportcenter. Men något sådant kommer inte att byggas. I stället vill Korsholm tänka om och skapa en ny by – Söderskogen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Innan du fortsätter...

Tack vare våra prenumeranter kan vi fortsätta leverera kvalitativa lokalnyheter. Bli prenumerant du också!

1 månad för 1€ Fortsätt till artikeln

93 småhustomter, 14 rad- och parhustomter, några affärstomter, en tomt för en undervisningsbyggnad och några tomter för servicecenter med hinderlöst boende. Det här är stommen för den nya by som Korsholm planerar just nu. 

Området är det som en gång skulle bli ett hästsportcenter i Tölby. Planen förverkligades aldrig och området har stått orört sedan dess. Men nu ska det börja hända saker.

Planeringen av Söderskogen, som området ska heta, har avancerat så långt att det finns förslag till detaljplan på det nya området. Tidigare under planeringen gick området under namnet Alkärr.


I dag är området helt obebyggt, förutom infarten till området och cirka 1,2 kilometer väg. 

Annons

– Det här är väldigt angeläget ifall det blir stor ruljangs på Gigavasa-området. Det här skulle vara ett ypperligt nytt bostadsområde, säger Kenth Nedergård, ordförande för samhällsbyggnadsnämnden. 

Han är glad över att planen avancerar. Den lades på hyllan under tiden som kommunen febrilt jobbade fram batterifabriksområdet i Granholmsbacken.

– Om och när det blir färdigt utbyggt blir den en helt ny bydel där det tidigare bara funnits skog. 


Enligt utkastet till detaljplan skulle affärer, kontor och servicebyggnader placeras intill Strandvägen. Bostadstomterna är placerade längre in på området, likaså tomten för ett servicecenter och tomten som gör det möjligt att bygga daghem eller skola.

Planen tar också i beaktande att det kan finnas behov av hyresbostäder i närområdet då Gigavasa-området väl börjar förverkligas. 

Bostadstomternas storlek varierar mellan 1100 och 1600 kvadratmeter. Området skulle få 14 nya vägar med naturinspirerade namn som Trollsländvägen, Skalbaggevägen och Hermelinvägen. 


Det nya bostadsområdet är planerat för 560 nya invånare. I Tölby-Vikby bor det för tillfället omkring 630 personer.

Med andra ord skulle befolkningsmängden fördubblas i Tölby-Vikby-området i framtiden. Det förklarar också behovet av service- och affärstomter. 

En rad nämnder och organ har redan fått tycka till om planen. Bland kommentarerna lyfts behovet av en gång- och cykelbana längs med Strandvägen.

På den punkten ser det ut att finnas en lösning i framtiden. En cykel- och gångbana finns med i statens investeringsprogram för de kommande tolv åren. 


Hamnvägen lyfts också upp i kommentarerna. Om hamnvägen förverkligas enligt alternativ 2 så har det direkta konsekvenser för det nya bostadsområdet.

De främsta konsekvenserna är buller samt att anslutningarna till området ändras. Men det här ska diskuteras närmare under hösten då planerna för hamnvägen framskridit

Planen ligger nu till påseende i en månad.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan