Lagom till midsommar: Nu kan Karleby- och Kronobyborna slopa munskydden – och samlas till fest

Nu behöver Karleby- och Kronobyborna inte längre ta på sig munskydd när de till exempel åker till butiken. Zoom
Foto: Arkiv/Jonas Brunnström

Nu behöver Karleby- och Kronobyborna inte längre ta på sig munskydd när de till exempel åker till butiken.

Nu lättar coronabuden rejält i Karleby och Kronoby. Munskydd rekommenderas inte längre allmänt och det är fritt fram för stora midsommarfester.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Det har inte konstaterats något coronafall inom Soite på över två veckor och nu slopas alla begränsningar för både offentliga och privata samlingar. Dessutom rekommenderas inte heller längre munskydd i allmänna utrymmen. Däremot anser den regionala covid-19-myndighetsgruppen att munskydd ändå gärna ska användas då det är omöjligt att hålla säkerhetsavstånd. Den som arbetar inom social- och hälsovården ska fortfarande använda munskydd.

Också rekommendationen om distansarbete slopas nu i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt. Men arbetsgivaren är ansvarig för coronasäkerheten på arbetsplatsen och det rekommenderas att man turas om att hålla pauser i mindre grupper, för att kunna hålla säkerhetsavstånd.  

De nya regionala rekommendationerna gäller från och med onsdagen och tillsvidare. Alla nya bud listas på Soites coronasidor. (i nuläget enbart på finska)

Den regionala myndighetsgruppen hade möte på onsdag och tackar i sitt pressmeddelande alla invånare inom Soites område för att de så noga följt coronarekommendationerna. Det har gjort att det tuffa coronaläget snabbt svängt till det bättre och Soite nu är tillbaka på epidemins basnivå med endast 1,3 i incidenstal.

Annons
Gruppen påminner ändå om att det är bra att följa de hygieninstruktioner som finns för att minska smittspridningen och att söka sig till coronatest redan vid lindriga symptom. Globalt är pandemin inte över, och därför finns det fortfarande risk att smittas.

Vaccineringarna framskrider enligt gruppen väldigt bra i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt. Just nu vaccineras alla över 16 år, samt 12–15-åringar i riskgrupp. 76 procent av alla över 16 år har fått den första dosen vaccin. När det gäller hela befolkningen är vaccinationsgraden 59 procent, vilket är över landsmedeltalet.

Den regionala covid-19-myndighetsgruppen har sitt nästa möte inprickat först den 4 augusti. Vid behov sammanträder gruppen ändå tidigare än så.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan

Läs VBL digitalt i fyra månader för 49 €

Normalpris 79,60 €

Hämta erbjudande