|

380 nya coronafall i Finland – över fem miljoner vaccindoser har delats ut

Sedan coronaepidemins början har nästan 99 600 personer i Finland testat positivt. Zoom
Foto: Jeanette Östman/SPT

Sedan coronaepidemins början har nästan 99 600 personer i Finland testat positivt.

Den nationella coronaincidensen har stigit till 56,2. Under de föregående 14 dagarna var incidensen 33,1.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Institutet för hälsa och välfärd meddelar om 380 nya coronafall på fredagen. Det innebär att totalt 99 592 personer i Finland har testat positivt sedan epidemins början.

Den nationella incidensen, alltså antalet nya coronafall per 100 000 invånare under de senaste 14 dagarna, har stigit till 56,2. Under de föregående 14 dagarna var den 33,1.

Incidensen är högst, 117,8, i Päijänne-Tavastlands sjukvårdsdistrikt. Den lägsta incidensen, 3,3, har Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt.

Incidensen är för tillfället 64,8 i Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt, 19,8 i Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt, 96,6 i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt och 3,3 på Åland.

Annons
Just nu vårdas 44 coronapatienter på sjukhus runtom i landet. 10 av dem behöver intensivvård.

Så här rapporteras coronasiffrorna

  • Institutet för hälsa och välfärd rapporterar dagligen utifrån uppgifter som införts i registret över smittsamma sjukdomar.
  • I många sjukvårdsdistrikt rapporteras det antal positiva laboratorieresultat som finns på morgonen – siffrorna är alltså inte jämförbara med institutets.
  • Enligt institutet kan systemet på grund av dataöverföringen leda till en viss fördröjning i rapporteringen.
  • Från och med den 28 juni rapporterar institutet de dödsfall som kommit in via registret över smittsamma sjukdomar. Tidigare byggde siffrorna på rapporter från sjukvårdsdistrikten.
 

Institutet har övergått till att uppdatera siffrorna för antalet coronarelaterade dödsfall endast en gång per vecka. Enligt den senaste uppdateringen i onsdags har totalt 978 personer i Finland mist livet på grund av covid-19.

Under det senaste dygnet har ytterligare 17 373 personer fått sin första vaccindos. Sammanlagt har 3 538 216 finländare fått den första dosen, vilket motsvarar omkring 63,4 procent av befolkningen. Cirka 26,4 procent har fått även den andra dosen.

Totalt har drygt 5 miljoner vaccindoser nu getts i Finland.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan