|

384 nya smittfall på lördagen

Enligt Institutet för hälsa och välfärds vaccinationsregister har 63,4 procent av befolkningen fått åtminstone den första dosen av coronavaccinet. Zoom
Foto: Ari Sundberg/SPT

Enligt Institutet för hälsa och välfärds vaccinationsregister har 63,4 procent av befolkningen fått åtminstone den första dosen av coronavaccinet.

Incidensen är fortfarande högst i Päijänne-Tavastlands sjukvårdsdistrikt, 122,1.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Institutet för hälsa och välfärd meddelar om 384 nya coronafall på lördagen. Det innebär att totalt 99 976 personer testat positivt sedan epidemins början.

Incidensen, alltså antalet nya coronafall per 100 000 invånare under de senaste 14 dagarna, är 59,9. Under de föregående 14 dagarna var den nationella incidensen 35,4.

Incidensen i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt är 105,3, Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt 65,6, Vasa sjukvårdsdistrikt 8,3 och på Åland 9,9.

Incidensen är högst, 122,1, i Päijänne-Tavastlands sjukvårdsdistrikt. Lägst är den i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt, 3,9.

Annons
För tillfället vårdas 43 coronapatienter på sjukhus runtom i landet. 10 av dem behöver intensivvård.

Institutet har övergått till att uppdatera siffrorna för antalet coronarelaterade dödsfall endast en gång per vecka. Enligt den senaste uppdateringen i onsdags har totalt 978 personer i Finland mist livet på grund av covid-19.

Enligt institutets vaccinationsregister har sammanlagt 3 538 216 finländare fått den första vaccindosen, vilket motsvarar 63,4 procent av befolkningen. Sammanlagt har 1 471 360, eller 26,4 procent av befolkningen, fått också den andra dosen.

Så här rapporteras coronasiffrorna

  • Institutet för hälsa och välfärd rapporterar dagligen utifrån uppgifter som införts i registret över smittsamma sjukdomar.
  • I många sjukvårdsdistrikt rapporteras det antal positiva laboratorieresultat som finns på morgonen – siffrorna är alltså inte jämförbara med institutets.
  • Enligt institutet kan systemet på grund av dataöverföringen leda till en viss fördröjning i rapporteringen.
  • Från och med den 28 juni rapporterar institutet de dödsfall som kommit in via registret över smittsamma sjukdomar. Tidigare byggde siffrorna på rapporter från sjukvårdsdistrikten.
 

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan