|

Krigsveteranen Allan Finholm död

NyhetsbildZoom
Allan Finholm i Tienhaara i maj 2006 på en veteranresa där han redogör för striden på midsommarafton den 23 juni 1944. Foto: Privat
Krigsveteranen Allan Finholm från Bosund avled på lördagen i en ålder av 92 år efter en längre sjukdom.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Allan Finholm, som med goda skäl kallats Svensk-Finlands Rokka, är för allmänheten främst känd som Harry Järvs vapenbroder och patrullkamrat och för sin enastående enmansinsats vid Tienhaarastranden där han praktiskt taget ensam förintade två fulla plutoner, 60–70 fiender som landstigit i avsikt att etablera ett brohuvud och möjliggöra Röda arméns frammarsch mot Villmanstrand och Helsingfors. Vägskälet ligger bara på några hundra meters avstånd från den punkt där Finholm stred.

Finholm deltog som sakkunnig och rådgivare för Åke Lindman och skådespelarna i "Framom främsta linjen", och för överste Matti Koskimaa i dennes stora dokumentärprojekt om de avgörande striderna 1944.

Finholm fick ingen egentlig erkänsla för sin formidabla insats vid Tienhaara. Alla hans chefer hade stupat eller sårats och även han själv sårades strax efteråt så svårt att någon rapport aldrig avgavs. Det enda beskedet som nådde regementskommendören Marttinen var att stranden var rensad. Inför försvarets flaggfest i juni 2007 tilldelades Finholm frihetskorset av 3. kl. Allan Finholm sörjs närmast av en son och en dotter med familjer.

Svenska vänsterns Jonas Sjöstedt i Vasa – följer Finlands vårdreform med oro

Nyhetsbild
Jonas Sjöstedt. Foto: Jonny Smeds
Jonas Sjöstedt, ordförande för Vänsterpartiet i Sverige, anser att kritiken mot Finlands vårdreform är befogad. "Vård handlar om människor. Det är inte som att sälja juice eller kläder", säger han.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Svenska vänsterns Jonas Sjöstedt i Vasa – följer Finlands vårdreform med oro

VASA Jonas Sjöstedt, ordförande för Vänsterpartiet i Sverige, anser att kritiken mot Finlands vårdreform är befogad. "Vård handlar om människor. Det är inte som att sälja juice eller kläder", säger han.

Nyhetsbild
Sport

Juuso Haarala knep silver i junior-FM

LÄNGDSKIDOR FM i Kuopio fortsatte i dag med intervallstart. Minkens Juuso Haarala knep silver i 23-årsklassen.

Nyhetsbild
Inrikes

Henriksson om utskottsutlåtandet: "Ett styrkebesked av vår representativa demokrati"

Tidspressen syntes tidvis i grundlagsutskottets arbete med social- och hälsovårdsreformen, säger Svenska folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson till Yle.

Nyhetsbild
Inrikes

Antti Rinne på benen – återvänder till jobbet i slutet av nästa vecka

Socialdemokraternas ordförande Antti Rinne har nu tillfrisknat från en allvarlig lunginflammation och planerar att återvända till sitt arbete den första mars, berättar han för Ilta-Sanomat.

Mest läst senaste veckan