|

Krigsveteranen Allan Finholm död

NyhetsbildZoom
Allan Finholm i Tienhaara i maj 2006 på en veteranresa där han redogör för striden på midsommarafton den 23 juni 1944. Foto: Privat
Krigsveteranen Allan Finholm från Bosund avled på lördagen i en ålder av 92 år efter en längre sjukdom.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Allan Finholm, som med goda skäl kallats Svensk-Finlands Rokka, är för allmänheten främst känd som Harry Järvs vapenbroder och patrullkamrat och för sin enastående enmansinsats vid Tienhaarastranden där han praktiskt taget ensam förintade två fulla plutoner, 60–70 fiender som landstigit i avsikt att etablera ett brohuvud och möjliggöra Röda arméns frammarsch mot Villmanstrand och Helsingfors. Vägskälet ligger bara på några hundra meters avstånd från den punkt där Finholm stred.

Finholm deltog som sakkunnig och rådgivare för Åke Lindman och skådespelarna i "Framom främsta linjen", och för överste Matti Koskimaa i dennes stora dokumentärprojekt om de avgörande striderna 1944.

Finholm fick ingen egentlig erkänsla för sin formidabla insats vid Tienhaara. Alla hans chefer hade stupat eller sårats och även han själv sårades strax efteråt så svårt att någon rapport aldrig avgavs. Det enda beskedet som nådde regementskommendören Marttinen var att stranden var rensad. Inför försvarets flaggfest i juni 2007 tilldelades Finholm frihetskorset av 3. kl. Allan Finholm sörjs närmast av en son och en dotter med familjer.

|

Kaffekvarnen har ny programledare – Mårten Holm har slutat på Yle

Nyhetsbild
Mårten Holm jobbar inte längre för Yle. Foto: Arkiv
Radiolyssnarna fick en liten överraskning på söndagen då Kaffekvarnen började. Ann-Sophie Sandström har nämligen tagit över programledarskapet och Mårten Holms arbetsförhållande på Yle har upphört.

Mest läst senaste veckan