|

Andelen kvinnor ökar bland kandidaterna

NyhetsbildZoom
Foto: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa
Andelen kvinnor bland riksdagskandidaterna ser ut att öka något jämfört med förra valet. De största partierna har nu utsett merparten av sina kandidater, visar uppgifter som FNB samlat in.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Den största ökningen i antalet kvinnor på listorna ser ut att vara i SDP där 101 av partiets 205 utnämnda kandidater är kvinnor. I och med valdistriktsreformen har partiernas maximala kandidatmängd på fastlandet sjunkit från 238 till 216. SDP:s kandidatlistor i åtminstone Nylands, Egentliga Finlands och sydöstra Finlands valdistrikt har kvinnlig majoritet. I Helsingfors ställer partiet upp exakt lika många män och kvinnor. Däremot är kandidaternas medelålder relativt hög, 46,7 år. Listans äldsta är utrikesminister Erkki Tuomioja, 68. Kandidaterna är också högutbildade: en tredjedel av partiets kandidater i Helsingfors är doktorer. Andelen kvinnor har också ökat något jämfört med det förra valet bland de kandidater som Samlingspartiet ställt upp. Samlingspartiets starkaste kvinnovalkretsar är Satakunta och Nyland. Majoriteten av De grönas kandidater var kvinnor redan i valet 2011 och situationen ser ut att bli den samma i år. Inom Vänsterförbundet ser läget ut att vara i stort sett det samma som i förra valet då partiet fortfarande har över tio platser ofyllda. Enkätfavoriten Centern och förra valets överraskare Sannfinländarna litar på manliga kandidater. Båda partierna har redan utsett över manliga 120 kandidater. Det betyder att antalet kvinnor blir under hundra även om alla resterande platser skulle fyllas med kvinnor. Ett speciellt drag i Centerns kandidatlista är att den innehåller hela 19 tidigare riksdagsledamöter. Många av dem föll ur riksdagen i valet 2011. Ex-ministern Kauko Juhantalo föll ut redan 2007 och ställde inte upp i valet 2011, men nu är 72-åringen redo för sin andra comeback. Juhantalo uteslöts ur riksdagen efter att han fällts i riksrätten 1993, men valdes in på nytt i följande riksdagsval. Centern har fortfarande tomma platser på sina listor i de för partiet svåra valdistrikten Nyland och Helsingfors. Valförbund har blivit mycket sällsynta. Hittills har endast SFP och Samlingspartiet enats om ett valförbund i Egentliga Finland, vilket sannolikt betyder att SFP:s tidigare ordförande Stefan Wallin väljs in i riksdagen. SFP har den här gången även ställt upp kandidater i Uleåborg.

Kommentarer
|

Henriksson om utskottsutlåtandet: "Ett styrkebesked av vår representativa demokrati"

Nyhetsbild
Svenska folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson är stolt över grundlagsutskottets enhälliga utlåtande om social- och hälsovårdsreformen. Foto: Mikael Sjövall/SPT
Tidspressen syntes tidvis i grundlagsutskottets arbete med social- och hälsovårdsreformen, säger Svenska folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson till Yle.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Sport

Nukala och Blomqvist i topp i junior-FM

FRIIDROTT Jimi Nukala, Vasa IS, drog till med segerhoppet i sista omgången och Falkens Nathalie Blomqvist var överlägsen på 1500 meter under den andra dagen av junior-FM i Joensuu.

Nyhetsbild
Sport

Juuso Haarala knep silver i junior-FM

LÄNGDSKIDOR FM i Kuopio fortsatte i dag med intervallstart. Minkens Juuso Haarala knep silver i 23-årsklassen.

Nyhetsbild
Inrikes

Henriksson om utskottsutlåtandet: "Ett styrkebesked av vår representativa demokrati"

Tidspressen syntes tidvis i grundlagsutskottets arbete med social- och hälsovårdsreformen, säger Svenska folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson till Yle.

Mest läst senaste veckan