Coronasmitta i tre skolor och ett daghem i Vasa – Variska på distans den här veckan

Variska skola. Zoom
Foto: Mikael Nybacka

Variska skola.

120 personer har exponerats för smitta i Variskan koulu – bland dem 13 i personalen. Skolan har därför övergått till distansundervisning den här veckan.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Coronasmitta har konstaterats i ett flertal skolor samt ett daghem i Vasa i slutet på förra veckan, meddelar Vasa stad. Värst är läget i högstadiet Variskan koulu, där man konstaterat tre smittfall – och totalt 120 personer bland elever och personal satts i karantän efter att de exponerats för smittan.

Eftersom hela 13 personer i personalen nu sitter i karantän har skoldirektören beslutat att skolan övergår till distansundervisning den här veckan, det vill säga från i dag måndag och fram till fredag den 10 september.

"Lärare och annan personal har försatts i karantän i ett så stort antal att undervisning och skolgång inte kan genomföras på ett tryggt sätt utan att beslut fattas om övergång till distansundervisning", säger skoldirektör Kari Nummela i ett pressmeddelande från staden.

Läs också: Över trettio av dagens fall från Vasa – "Det här är skatten vi nu måste betala"

Annons
Utöver Variska har man även konstaterat ett fall vardera i de lägsta klasserna i Isolahden koulu i Storviken, i Nummen koulu i Korsnäståget och i Keskuskoulu i centrum samt i Villekulla daghem i Roparnäs.

I Isolahden koulu har 22 elever och fyra i personalen blivit exponerade och därför satts i karantän. I Nummen koulu handlar det om 33 elever och en i personalen.

I såväl Keskuskoulu som Huvikummun päiväkoti har det inte funnits något behov av karantän eftersom exponeringarna skett redan för ett tag sedan och den sista karantänsdagen i båda fallen skulle ha varit i går, söndag.

Läs också: Olika informationspolicy om coronafall som kan kopplas till skolor – Direktör: "Skolor väljer vilken väg de går"

Coronafall i skolor och daghem i Vasa

  • Variskan koulu: 3 smittfall konstaterade 4–5.9. 120 personer i karantän, skolan har distansundervisning den här veckan.
  • Isolahden koulu: 1 smittfall konstaterat 3.9. 26 personer i karantän.
  • Nummen koulu: 1 smittfall konstaterat 4.9. 34 personer i karantän.
  • Keskuskoulu: 1 smittfall konstaterat 4.9. Inget behov av karantän.
  • Huvikummen päiväkoti: 1 smittfall konstaterat 4.9. Inget behov av karantän.
 

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan