|

Nordiskt parti planeras

En ny politisk rörelse, Demokratiskt Norden Nu, har för avsikt att grunda politiska partier i varje nordiskt land.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Rörelsen har hunnit längst i Danmark. Här är partiet redan etablerat. Därför är det också det danska partiet som administrerar den paraplyorganisation som ska bygga upp systerpartierna i de övriga nordiska länderna. Men arbetet verkar gå trögt. Det finländska partiet under bildning har än så länge bara en Facebook­sida där hugade medlemmar kan anmäla intresse. Demokratiskt Norden säger sig vara en partirörelse för ett ut­träde ur EU och en uppbyggnad av en nordisk union, för utökad demokrati och starka medborgerliga rättigheter. Tills vidare omges partiuppbyggnaden av sekretess. Demokratiskt Norden SE:s svenska interimsstyrelses ordförande Calle L Heilborn vill inte ställa upp på någon regelrätt intervju, men lovar att leverera svar på frågor per e-post. Då han får frågorna ändrar han sig. – Paraplyorganisationen Demokratiskt Norden Nu har diskuterat din förfrågan och vi anser trots allt inte att det är rätt tid att gå till medier. Vi befinner oss i en intensiv fas av etablering och vill få komma tillbaka när vi kommit så långt att ett tillkännagivande till allmänheten är lämpligt, skriver Heilborn i ett svar. Den finländska partiavdelningen sägs ha en kontaktperson, men vem det är får allmänheten än så länge inte veta. Paraplyorganisationen vill heller inte än så länge redogöra för sin ideologi och vad EU-kritiken baserar sig på. Gunnar Wetterberg, visionären bakom idén om en nordisk förbundsstat, är inte EU-kritisk. Han ser den nordiska unionen som ett sätt att förstärka de nordiska ländernas röst i EU. På Demokratiskt Nordens rikssvenska Facebooksida sägs att det nya partiet förbehåller sig rätten att utesluta medlemmar som inte följer partiets riktlinjer eller som kan skada partiet och dess anseende. En extern källa uppger att det danska nordiska partiet siktar på att ställa upp i valet till Folketinget nu i år, förutsatt att valet blir till hösten och inte till våren.

Kommentarer
|

Polisen påbörjar ingen utredning om dödsfallen på Silja Europa

Nyhetsbild
Den estländska polisen går inte vidare med en utredning om dödsfallen ombord på fartyget Silja Europa i Tallinn. Foto: Mikko Stig/Lehtikuva
Polisen i Tallinn meddelade på måndagen att man inte påbörjar en utredning om dödsfallen som upptäcktes på söndagsmorgonen ombord på Tallink Siljas fartyg Silja Europa.

Mest läst senaste veckan