Institutet för hälsa och välfärd har uppdaterat sina rekommendationer för när barn under 12 år bör testas för coronasmitta.

Institutet konstaterar att barn som har milda symtom på virusinfektion kan vänta ut symtomen hemma om barnen är så piggt att det orkar leka.

Barnet kan återvända till skolan eller dagvården när symtomen tydligt har blivit ännu mildare, och barnet är på bättringsvägen.

Barnet behöver dock inte vara helt utan symtom när det återvänder till skolan eller dagvården. Till exempel kan det ha en liten, efterhängsen snuva eller hosta.

Institutet rekommenderar att ett barn testas om:

  • Barnet har symtom och man vet att barnet under de föregående två veckorna har varit i kontakt med någon som i ett laboratorietest har visat sig ha coronasmitta.
  • Barnet har symtom och det finns ovaccinerade över 16 år gamla personer i familjen, eller personer med nedsatt immunförsvar.
  • En läkare bedömer att ett test är nödvändigt.
 

Ingen automatisk klasskarantän


Dessutom anser institutet inte längre att alla i exempelvis en skolklass, där coronasmitta har konstaterats, automatiskt har exponerats för smitta.

Om man anses ha exponerats för smitta ska nu avgöras genom att man ser på vem som faktiskt har varit i närkontakt med den smittade.

Det innebär att hela klasser inte längre automatiskt försätts i karantän på grund av enstaka smittfall.