Hennes energi är smittsam. Hon jobbar som cancerskötare och palliativ skötare i Vörå-Oravais-Maxmo och finns till för cancerpatienter och deras anhöriga.

Vikström vet själv hur det kan vara att få en cancerdiagnos. När hon var 35 år fick hon bröstcancer. I dag är hon frisk. Men Vikström har förståelse för hur ont det gör när behandlingen inte biter. 

– Jag har jobbat inom vården hela mitt liv. Jag blev färdigutbildad barnmorska 1991 och jobbade med förlossningsvård de första femton åren. Sedan väcktes intresset för cancervård på gynekologiska avdelningen på centralsjukhuset. 

Kontakt

  • Telefon: 044 72 77 324
  • Om Pernilla Vikström inte svarar går telefonsamtalet till närsjukhuset.
 

I somras började hon vikariera som cancerskötare i Vörå. Hon är tacksam för chansen och tycker det är fint att Vörå har satsat på att ha en egen cancerskötare. Alla kommuner har inte den fördelen. 

– Cancerskötarens roll är att koordinera behoven och tjänsterna som cancersjuka kan behöva under sin sjukdom. Men även att göra hembesök och ge vård, till exempel provtagning i hemmet.

Hon har ett nära samarbete med onkologiska enheten vid Vasa centralsjukhus, Österbottens cancerförening, närsjukhuset, cancerskötaren i Korsholm, hemvården och hemsjukvården i Vörå kommun och även Vörå-Oravais-Maxmo cancerklubb.

– Det är ett teamarbete med patienten i centrum.

En cancerdiagnos är fortfarande bland det svåraste sjukdomsbesked en person kan få. Trots att chanserna att överleva är höga förknippas diagnosen fortfarande med en dödsdom. När beskedet kommer förändras ens värld. Man kliver in en ny tillvaro och tvingas börja fundera på frågor som man tidigare kanske aldrig ägnat en tanke. 

– Det kan vara skönt för en cancerpatient att veta att det finns en person som man kan ringa. Jag vill poängtera att ingen fråga är för stor eller för liten. Man kan ringa om man har frågor om intyg och bidrag och om man inte orkar åka till hvc för att ta blodprov. Men det går också att ringa om man är orolig eller nedstämd, säger Vikström.

Jag vill att tröskeln ska vara låg för folk att ta kontakt med oss cancerskötare, säger Pernilla Vikström.

Cancerskötaren finns inte bara till för dem som insjuknat. De anhöriga erbjuds också stöd och hjälp. 

Tyvärr finns det fortfarande cancerdiagnoser som är svårbehandlade och ibland upptäcks cancern för sent. Då aktiv behandling inte är möjlig ges palliativ vård.

– Vi har alltid patient i centrum. Om den sjuka vill tillbringa sin sista tid hemma vill vi erbjuda vår hjälp för att göra det möjligt.

När Vikström själv insjuknade i bröstcancer för sjutton år sedan fanns inte samma möjligheter i kommunen. Då måste hon söka fram information själv. 

– Jag vill att tröskeln ska vara låg för folk att ta kontakt med mig och min kollega Nina Nystrand-Hammarström, som är cancerskötare i Korsholm och som jag har ett nära samarbete med.

Vikström har känt sig frisk från cancern länge. Hon har vänt det till något positivt. Det tog några år att bearbeta allt som hände. I dag ser hon sin bakgrund som en styrka.

–  Jag ser det absolut inte som en nackdel. Min personliga erfarenhet av cancervården hjälper mig i arbetet. 

Vikström påminner alla att regelbundet undersöka sina kroppar. Kvinnor bör undersöka sina bröst regelbundet och om de märker något ovanligt ska de genast ta kontakt. Män i sin tur ska regelbundet undersöka sina testiklar. Med enkla undersökningar kan man upptäcka förändringar och rädda liv. 


Artikeln publicerades i Kommunbladet 8/2021.