|

KBL: Oxkangar fixade egen bybricka – "Hembyn har stor betydelse"

På brickan syns namn på bydelar. Zoom
Foto: Jonny Huggare Smeds

På brickan syns namn på bydelar.

Oxkangar byaförening säljer en egen serveringsbricka. Den har gått åt som smör i solsken.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

I Oxkangar ligger man inte på latsidan och väntar på att saker och ting ska lösa sig av sig själva.

– Det är som humorgruppen KAJ sjunger "E sker itt na men e var mytchi jåort", säger Emilia Rosenberg, medlem i Oxkangars byaråd.

När pandemin drog in över världen försvann byaföreningens inkomstkällor. I stället för att rulla tummarna funderade föreningen på alternativ för att få föreningsarbetet att fungera utan de traditionella evenemangen. Idén om en bricka föddes.

– Den ursprungliga idén kommer från Vallvik i Korsholm där de gjort en egen bricka då de inte kom med på Korsholms bricka, säger Linda Fant, ordförande.

Fant tog kontakt med en bekant som sitter i styrelsen i Vallvik och frågade hur de gjort. Då Fant presenterade upplägget för byarådets styrelse var de genast med på noterna.

På brickan står namnet på några bydelar i Oxkangar. Det var svårt att dra gränsen. De kunde inte pressa in alla namn.

– Det finns ingen plats som är viktigare än någon annan i en by. Men vi ville inte göra en bricka proppfull med platser, säger Fant.


Många namn är dialektala och inofficiella. För att vara säker på stavningen dök styrelsen ner i byaboken Oxkangar – strändernas by från 2009. Boken är ett värdefullt uppslagsverk om byns historia. Även den finns till försäljning.

Brickan har sålt bra. Av 117 brickor finns det bara 3 kvar. Flest brickor har sålts till stugägare eller exporterats till Sverige.

– Många som flyttat till Sverige har hört av sig och velat köpa brickan. Hembyn har stor betydelse. Trots att jag räknar mig som en Oxkangarbo i dag har jag gärna på mig en mössa där det står Petsmo, säger Fant.

Flera föreningar har hört av sig till Oxkangar byaråd för att höra hur de fått till brickan. Byarådet tycker det är roligt.

– Alla byar behöver en egen bricka, säger Fant.

Oxkangar lever på sommaren och vilar på vintern. Det betyder inte att det blir en tråkig och mörk höst. Lekplatsen vid Bystugan är snart klar. Barnen samlas på lekplatsen och klättrar i klätterställningar, gungar och umgås. Det finns också en uppochnervänd båt som gjorts om till lekstuga.

– Båten tillhörde Hans ”Hanski” Olin. Han hade båten som ett projekt men så gick han bort. Våra duktiga äldre män i byn fixade båten till en lekstuga i stället för att den inte skulle förfalla, säger Fant.

Byborna kan förvänta sig läsmöte, höstmöte, och nyårskaffe.

– Vi har många idéer. Vem vet vad vi hittar på härnäst?


Artikeln publicerades i Kommunbladet 8/2021.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan