Soite meddelar att de nya coronafallen finns främst bland ovaccinerade eller sådana som nyligen fått sin första spruta. Just nu är medelåldern för de smittade 29 år. Främst smittas 20-29-åringar och 10-19-åringar och de allra flesta får viruset av en familjemedlem. Näst största smittkällan har den senaste tiden varit träffar under fritiden.

Infektionsöverläkare Marko Rahkonen sa på tisdagen att Kronoby varit rätt förskonat från coronafall den senaste tiden. Däremot är Karleby mer utsatt.

Den regionala covid-19-myndighetsgruppen hade möte på onsdagen och beslöt att Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt blir kvar i accelerationsfasen. Alla rekommendationer är fortfarande i kraft. Gruppen tycker att det är speciellt viktigt att fortsätta rekommendera användning av munskydd. Det här eftersom de flesta smittade är unga som är ovaccinerade eller inte har fått två doser. Munskyddsanvändning kan dämpa spridningen i skolor och i läroanstalter. Det råder också fortfarande rekommendation om distansarbete inom Soites område.

Myndighetsgruppen påminner om att man aldrig ska komma till skolan eller jobbet med förkylningssymtom. Speciellt den som är ovaccinerad eller har fått bara en dos vaccin uppmanas söka sig till coronatest med mycket låg tröskel. 

Alla rekommendationer som är i kraft, samt info om walk in-vaccineringar kan ses på Soites coronawebbplats.

 

Soites coronanyckeltal

  • De senaste 14 dygnen har det konstaterats 61 coronafall och incidensen, alltså fall per 100 000 invånare, är 79.
  • Förra veckan togs 1 206 coronatester och av dem var 1,9 procent positiva.
  • Smittkedjorna kan spåras till 75 procent.
  • Förra veckan sattes 49 personer i karantän i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt.
  • Just nu vårdas två personer på Mellersta Österbottens centralsjukhus på grund av covid-19.