18 nya coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt

Vasa centralsjukhus fungerar i höjd beredskap på grund av coronapandemin. Zoom
Foto: Mikael Nybacka

Vasa centralsjukhus fungerar i höjd beredskap på grund av coronapandemin.

Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Totalt 18 nya coronafall har konstaterats i Vasa sjukvårdsdistrikt under det senaste dygnet. Det meddelar distriktet på sin webbplats klockan 11 på måndagen.

Det totala antalet smittade uppgår nu till 3675 personer.

Incidenstalet, som anger antalet nya smittfall per 100 000 invånare de senaste två veckorna, har nu stigit till 119. I går, söndag, var incidensen 112.

Under söndagen var det 124 personer som testade sig för coronaviruset.

Annons

 

Under förra veckan (måndag–söndag) konstaterades sammanlagt 112 nya fall i Vasa sjukvårdsdistrikt. Det är en ökning jämfört med veckan innan då det totala antalet var 79. Flest fall rapporterades på fredagen och lördagen, 29 respektive 25 stycken.

Trenden under veckan var att majoriteten av fallen koncentrerades till distriktets norra delar, främst till Larsmo och Jakobstad. Många av de smittade är barn och unga.

I Vasa, där läget varit rätt lugnt på sistone, rapporterades i lördags om hela tolv nya fall. Enligt stadens ledande överläkare Heikki Kaukoranta hör sju av fallen till samma kluster och personerna har deltagit i samma tillställning. Man har kunnat konstatera att smittan härstammar från Sverige.

– Det finns en risk att det kommer fler fall kopplade till det här, sade Kaukoranta på lördagen.


 

Enligt de senaste uppgifterna från Institutet för hälsa och välfärd (THL) är det nu 73,6 procent av invånarna i Vasa sjukvårdsdistrikt som fått den första dosen av coronavaccinet, och 62,3 procent som även fått den andra. Räknar man enbart befolkningen över 12 år handlar det om 84,7 respektive 71,7 procent.

Störst andel fullt vaccinerade har Korsnäs och Malax. I Korsnäs har 73,3 procent av invånarna fått båda sprutorna och i Malax 72,1 procent.

På THL:s webbplats kan man följa hur vaccineringen framskrider i de olika kommunerna i Vasa sjukvårdsdistrikt.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan