Högsta siffran på nästan en månad – 36 nya coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt

Vasa centralsjukhus fungerar i höjd beredskap med anledning av coronapandemin. Zoom
Foto: Jonny Huggare Smeds

Vasa centralsjukhus fungerar i höjd beredskap med anledning av coronapandemin.

Incidensen har nu stigit till 153.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Totalt 36 nya coronafall har konstaterats i Vasa sjukvårdsdistrikt under det senaste dygnet. Det meddelar distriktet på sin webbplats klockan 11 på fredagen. Antalet är det högsta på fyra veckor: fredagen den 10 september rapporterade man om 43 fall.

Det totala antalet smittade uppgår nu till 3786 personer.

Incidenstalet, som anger antalet nya smittfall per 100 000 invånare de senaste två veckorna, har nu stigit till 153. I går, torsdag, var incidensen 135.

Under torsdagen var det 292 personer som testade sig för coronaviruset.

Annons

 

Redan fler fall än förra veckan

Hittills den här veckan har man konstaterat sammanlagt 129 nya coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt, vilket redan är fler än man hade hela förra veckan då man hade 112 fall måndag–söndag. Utöver dagens 36 fall rapporterade man om 26 i går, om 23 i onsdags, om 26 i tisdags och om 18 i måndags. 

Av torsdagens fall fanns ett i Vasa och ett i Korsholm och resten i kommunerna i Jakobstadsregionen. Där är det nu Pedersöre som är kommunen med flest nya fall: 25 på fyra dagar – och majoriteten av dem i skolor och daghem, enligt uppgifter från infektionsöverläkare Juha Salonen.

– Det handlar oftast om välkända smittkedjor och det är bra. Men smittspårarna i Jakobstadstrakten har det verkligt jobbigt nu. De börjar nog nå gränsen för vad de orkar med, sade Salonen på torsdagen. 

Läs också: "Smittspårarna i norr börjar nå gränsen för vad de orkar med" – Pedersöre kommunen med flest fall den här veckan

 
Störst andel vaccinerade i Korsnäs, minst i Larsmo

Enligt de senaste uppgifterna från Institutet för hälsa och välfärd (THL) är det nu 73,6 procent av invånarna i Vasa sjukvårdsdistrikt som fått den första dosen av coronavaccinet, och 63,0 procent som även fått den andra.

Målet är en vaccinationstäckning på 80 procent.

Störst andel fullt vaccinerade har Korsnäs och Malax. I Korsnäs har 73,6 procent av invånarna fått båda sprutorna och i Malax 72,8 procent. Minst andel vaccinerade har Larsmo – där har 61,0 procent tagit den första sprutan och 48,3 procent båda sprutorna.

På THL:s webbplats kan man följa hur vaccineringen framskrider i de olika kommunerna i Vasa sjukvårdsdistrikt.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan