|

LYSSNA: Miljonregn över Österbotten när EU vill ha grön omställning

Ett nytt avsnitt av nyhetspodden Bakom rubrikerna finns tillgängligt på HSS Medias nyhetssajter. Zoom
Foto: Arkiv/Jessica Lindgren

Ett nytt avsnitt av nyhetspodden Bakom rubrikerna finns tillgängligt på HSS Medias nyhetssajter.

14 miljoner euro till Österbotten ska ge fart åt en grön omställning som kan betyda stora möjligheter och klirr i kassan för energibranschen i Vasaregionen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Finland är ett av få länder i Europa som fortfarande bryter och bränner torv. För en tid sedan kom beskedet att Österbotten får 14 miljoner euro ur EU:s rättvisefond för att främja en grön omställning.  

Pengarna ska stödja företag att ställa om verksamheten. Exempelvis torvbranschen, som sysselsätter cirka 3000 personer i Finland, är koldioxidutsläppsmässigt jämförbar med hela landets bilpark. Men för Vasaregionens del innebär en grön omställning mot klimatvänligare lösningar avsevärt mer än att specifikt fasa ut torven. 

Här har företagen hunnit långt i strävan efter att utveckla klimatvänligare system och teknologi. Och då EU öppnar plånboken för en grön omställning hoppas man i Österbotten på miljonregn över en region som kan bidra med både lösningar och kunnande. Vasabladets ledarskribent Dan Ekholm medverkar i podden. 

Ett nytt avsnitt av Bakom rubrikerna hittar du på HSS Medias lyssnarsajtSpotify och Apple podcasts.

Annons
Har du frågor, idéer eller synpunkter? Ta kontakt via patrick.sjoholm@hssmedia.fi

 

Listen on Apple Podcasts
 

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan