Det är nu ytterligare en person som behöver sjukhusvård på grund av covid-19, uppger Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt på tisdag morgon. I går, måndag, var covidpatienterna fem, och i dag är de sex.

Under måndagen konstaterades nio nya smittfall i distriktet och incidensen har stigit till 99,5. Under de senaste två veckorna har man haft sammanlagt 192 nya fall.

 
Sjukvårdsdistriktets coronagrupp konstaterade på sitt möte på måndagen att coronafallen nu ökar i en oroväckande takt i Södra Österbotten. Man slog också fast att distriktet åter befinner sig i coronapandemins accelerationsfas.

Under förra veckan konstaterades sammanlagt 112 smittfall, vilket är det högsta antalet under hela pandemin i Södra Österbotten. Största delen av de smittade är ovaccinerade personer i olika åldrar.

Läs också: Covidläget blir allt värre i Södra Österbotten – fler fall än någonsin

På sjukvårdsdistriktets webbplats finns en lista på platser i regionen – främst Seinäjokitrakten – där man kan ha exponerats för coronaviruset under de senaste tio dagarna.


Lägst vaccinationstäckning i landet

Enligt de senaste uppgifterna från Institutet för hälsa och välfärd är det nu 70,4 procent av invånarna i Södra Österbotten som fått den första dosen av coronavaccinet. 60,8 procent har fått båda doserna. Räknar man enbart befolkningen över 12 år handlar det om 80,4 respektive 69,4 procent.

Enligt THL:s coronavaccinationskarta är vaccinationstäckningen i Södra Österbotten den lägsta i landet i nuläget.