|

Här är orsakerna som trissar upp elpriserna – risk för dyr el i vinter

Vasa elektriska håller tillsvidare elpriserna på samma nivå som tidigare. Men fortsätter prisstegringen i Europa länge kan bolaget tvingas till priskorrigeringar. Zoom
Foto: Vasa elektriska

Vasa elektriska håller tillsvidare elpriserna på samma nivå som tidigare. Men fortsätter prisstegringen i Europa länge kan bolaget tvingas till priskorrigeringar.

I övergången från fossila till fossilfria energikällor kommer elpriserna att vara högre en tid. Men på lång sikt ska prisnivån vara rimlig, det säger Vasa elektriskas vd Stefan Damlin som gästar Bakom rubrikerna.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Elpriserna befinner sig på höga rekordnivåer och visar inga tecken på att sjunka. Sedan 2007 finns bara två månader med högre noteringar: februari och december 2010. Och elpriserna har varit ovanligt höga för årstiden ända sedan maj. 

Vanligen är elpriserna som högst på vintern då förbrukningen också är omfattande. Nu finns det tecken på att de nuvarande elpriserna fortsätter på samma exceptionella nivå under vintern. Det säger Stefan Damlin, vd för Vasa elektriska. Han är gäst i nyhetspodden Bakom rubrikerna. 

Stefan Damlin, vd på Vasa Elektriska.
Foto: Linus Lindholm

Stefan Damlin, vd på Vasa Elektriska.– Det finns en risk att elpriserna kommer att vara höga under vintern. Men det finns många faktorer som påverkar elpriset, säger Damlin i podden. 
Annons
Vad som egentligen påverkar priserna och varför de elen är så pass dyr just nu, det kan du höra i det senaste avsnittet av Bakom rubrikerna.

Här kan du lyssna på podden: HSS Medias lyssnasajt, Spotify och Apple podcast.

 

Listen on Apple Podcasts
 

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan