17 nya coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt

Under torsdagen var det fyra personer som vårdades på Vasa centralsjukhus på grund av covid-19. Två av dessa fick intensivvård. Zoom
Foto: Ida Erikson

Under torsdagen var det fyra personer som vårdades på Vasa centralsjukhus på grund av covid-19. Två av dessa fick intensivvård.

Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Totalt 17 nya coronfall har konstaterats i Vasa sjukvårdsdistrikt under det senaste dygnet. Det meddelar distriktet på sin webbplats klockan 11 på fredagen.

Incidenstalet, som anger antalet nya smittfall per 100 000 invånare de senaste två veckorna, stiger litet igen och är nu 76. I går, torsdag, var incidensen 74.

Under torsdagen var det 310 personer som testade sig för coronaviruset.

Det totala antalet smittade sedan pandemins början uppgår nu till 4137 personer.

Annons

Fyra covidpatienter på VCS i går

Hittills den här veckan har man nu konstaterat 56 nya coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt. Utöver dagens 17 rapporterade man om fyra i går, 24 i onsdags, sex i tisdags och fem i måndags.

Torsdagens fyra fall fanns utspridda i fyra olika kommuner: Jakobstad, Pedersöre, Vörå och Kristinestad, enligt uppgifter från infektionsöverläkare Juha Salonen på Vasa centralsjukhus. Han berättade också att det till största delen handlade om kända smittkedjor inom familjer.

Läs också: Torsdagens fall utspridda i Österbotten – Infektionsöverläkare: "Vårt läge ett av de bästa i Finland för tillfället"

Under torsdagen var det fyra personer som vårdades på Vasa centralsjukhus på grund av covid-19. Två av dessa fick intensivvård.


Över 80 procent dubbelvaccinerade

Enligt de senaste uppgifterna (från torsdag eftermiddag) från Institutet för hälsa (THL) är det nu 86,4 procent av invånarna över 12 år som tagit den första dosen av coronavaccinet i Vasa sjukvårdsdistrikt. 80,5 procent har fått båda doserna.

Läs också: Heikki Kaukoranta glad över intresset för drop in-vaccinering – "Jag är stolt över Vasas unga och unga vuxna"

Räknar man hela befolkningen – det vill säga även alla barn under 12 år som ännu inte ingår i vaccinationsprogrammet – handlar det om 69,9 procent som nu är dubbelvaccinerade i Vasa sjukvårdsdistrikt.

Drop in-vaccinering i Österbotten

  • KORSHOLM: Under tre tisdagar i november – 9 november, 16 november och 23 november – kan korsholmare som fyllt 12 år komma och vaccinera sig utan tidsbokning på Korsholms hvc klockan 15–16.30. Man kan komma för att ta sin första, andra eller tredje dos. Tredje dosen ges till de riskgrupper som definierats av THL.
  • BENNÄS: På torsdag den 11 november klockan 15–17 är det drop in på Bennäs välfärdsstation. Tillfället riktar sig till den som ska ta den första vaccindosen.
  • VASA: Lördagen den 13 november klockan 13–15.30 kan Vasabor som fyllt 12 år komma för att få antingen den första eller den andra dosen (om det gått minst sex veckor sedan den första) på Kyrkoesplanadens hälsostation. Vaccinet som ges är Pfizer Comirnaty.
 

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan