Händer i dag: Producenter protesterar mot pressade priser – samlas till aktion i Karleby

Jordbrukarna vill få en större andel av sina inkomster från marknaden. I dag ordnas en aktion i Karleby för att belysa situationen. Zoom
Foto: Arkiv/Mona Söderman

Jordbrukarna vill få en större andel av sina inkomster från marknaden. I dag ordnas en aktion i Karleby för att belysa situationen.

Jordbruksproducenterna får en alldeles för liten del av priskakan när deras produkter säljs i butikshyllorna. Därför vill de genom dagens aktioner i Karleby och Helsingfors lyfta producentpriserna på bordet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Klockan 11 i dag samlas producenter och intresseorganisationer vid Seglet i Karleby. Enligt Thomas Långgård, ordförande för ÖSP:s förbundsstyrelse är det främst lokala producenter från närområdet som deltar. 

Med aktionen vill producenter visa hur liten andel av konsumentpriset som tillfaller bonden. För att belysa ämnet kommer man under aktionen att sälja matvaror till producentpriser. 

Aktioner ordnas även på många andra håll i Finland, bland annat på Narinkens torg i Helsingfors i dag, onsdag, i Seinäjoki på fredag och i Mariehamn den 25 november. 

Priserna på produktionsinsatser så som gödselmedel, foder och energi har i år stigit snabbt och oförutsägbart, samtidigt som sommartorkan har krympt skörden. Bondens ekonomiska och mentala motståndskraft har drivits till sin spets, uppger SLC och MTK i ett gemensamt pressmeddelande. 

Annons
– Nu är det dags för alla parter kring förhandlingsbordet att ta sitt ansvar för att finländarna ska kunna äta inhemsk mat också i framtiden. Bakom varje måltid finns alltid en bonde, och nu måste bonden få en större andel av priset. Klockorna klämtar, säger SLC:s ordförande Mats Nylund. 


LÄS MERA HÄR: Producenter i protest säljer för småslantar i Karleby – lantbrukare larmar om läget

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan