Klockan 11 i dag samlas producenter och intresseorganisationer vid Seglet i Karleby. Enligt Thomas Långgård, ordförande för ÖSP:s förbundsstyrelse är det främst lokala producenter från närområdet som deltar. 

Med aktionen vill producenter visa hur liten andel av konsumentpriset som tillfaller bonden. För att belysa ämnet kommer man under aktionen att sälja matvaror till producentpriser. 

Aktioner ordnas även på många andra håll i Finland, bland annat på Narinkens torg i Helsingfors i dag, onsdag, i Seinäjoki på fredag och i Mariehamn den 25 november. 

Priserna på produktionsinsatser så som gödselmedel, foder och energi har i år stigit snabbt och oförutsägbart, samtidigt som sommartorkan har krympt skörden. Bondens ekonomiska och mentala motståndskraft har drivits till sin spets, uppger SLC och MTK i ett gemensamt pressmeddelande. 

– Nu är det dags för alla parter kring förhandlingsbordet att ta sitt ansvar för att finländarna ska kunna äta inhemsk mat också i framtiden. Bakom varje måltid finns alltid en bonde, och nu måste bonden få en större andel av priset. Klockorna klämtar, säger SLC:s ordförande Mats Nylund. 


LÄS MERA HÄR: Producenter i protest säljer för småslantar i Karleby – lantbrukare larmar om läget