13 nya coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt

Vasa centralsjukhus. Zoom
Foto: Ida Erikson

Vasa centralsjukhus.

Över 500 personer testade sig under torsdagen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Totalt 13 nya coronafall har konstaterats i Vasa sjukvårdsdistrikt under det senaste dygnet. Det meddelar distriktet på sin webbplats klockan 11 på fredagen.

Incidenstalet, som anger antalet nya smittfall per 100 000 invånare de senaste två veckorna, sjunker litet och är nu 129. I går, torsdag, var incidensen 131.

Under torsdagen var det 548 personer som testade sig för coronaviruset.

Det totala antalet smittade sedan pandemins början uppgår nu till 4356 personer.

Annons

 

Inga covid-patienter hittills den här veckan

Hittills den här veckan är man nu uppe i 75 nya smittfall i Vasa sjukvårdsdistrikt. Utöver dagens 13 rapporterade man om 24 i går, om 21 i onsdags, om fyra i tisdags och om 13 i måndags.

Av gårdagens 24 fall fanns de flesta i Närpes (elva), Kristinestad (fem) och Vasa (fyra). Enligt infektionsöverläkare Juha Salonen är det småbarn, skolelever, studerande och människor i arbetsför ålder som smittas mest nu. 

Läs också: Trycket på sjukhusen stort – men inte i Vasa: "Vi hade tur som hade smittvågorna innan delta kom"

Hittills den här veckan är det ingen som behövt vård på Vasa centralsjukhus på grund av covid-19, uppgav Salonen på torsdagen.


81 procent är dubbelvaccinerade

Enligt de senaste uppgifterna (från torsdag eftermiddag) från Institutet för hälsa (THL) är det nu 86,7 procent av invånarna över 12 år som tagit den första dosen av coronavaccinet i Vasa sjukvårdsdistrikt. 81,4 procent har fått båda doserna.

Av kommunerna i distriktet är det nu Larsmo och Laihela som ännu inte nått en vaccinationstäckning på 80 procent. Där handlar det om 71,9 respektive 76,3 procent av invånarna över 12 år som är dubbelvaccinerade.

Räknar man hela befolkningen – det vill säga även alla barn under 12 år som ännu inte ingår i vaccinationsprogrammet – handlar det om 70,6 procent som nu är dubbelvaccinerade i Vasa sjukvårdsdistrikt.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan