14 nya coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt

Det totala antalet smittade sedan pandemins början uppgår nu till 4460 personer. Zoom
Foto: Mikael Nybacka

Det totala antalet smittade sedan pandemins början uppgår nu till 4460 personer.

Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Totalt 14 nya coronafall har konstaterats i Vasa sjukvårdsdistrikt under det senaste dygnet. Det meddelar distriktet på sin webbplats klockan 11 på lördagen.

Incidenstalet, som anger antalet nya smittfall per 100 000 invånare de senaste två veckorna, minskar och är nu 111. I går, fredag, var incidensen 130.

Under fredagen var det 420 personer som testade sig för coronaviruset.

Det totala antalet smittade sedan pandemins början uppgår nu till 4460 personer.


Sex av fredagens 14 fall barn under 12 år

På fredagen konstaterades 14 nya fall av covid-19 i Vasa sjukvårdsdistrikt. Sex av fallen hör till en stor smittokedja i Vasa, de övriga fallen var utspridda över distriktet. Sex av fredagens fall var dessutom barn under tolv år.

Antalet covidpatienter som vårdas på Vasa centralsjukhus var två på fredagen. Det var samma antal som i torsdags. Enligt VCS infektionsöverläkare Juha Salonen var en av patienterna ovaccinerad medan den andra fått två vaccindoser.

– Positivt är att vi inte haft någon covidpatient på intensiven på en längre tid. 
Annons

Läs också: Coronasmitta i Vasaskolor – 110 barn i karantän

Nya virusvarianten oroar

Den nya virusvarianten B.1.1.529 fick på fredagen namnet omikron, och den orsakar oro världen över. Också Salonen ser med oro på variantens framfart. 

– Jag har läst om den och det är mycket oroväckande. Den kan vara av samma slag som deltavarianten men sprids ännu lättare. Vi måste helt enkelt se vad som händer nu. De nya varianterna har haft ganska samma sjukdomsbild, sade han på fredagen.

Över 80 procent dubbelvaccinerade

Enligt de senaste uppgifterna  från Institutet för hälsa (THL) är det nu 87,2 procent av invånarna över 12 år som tagit den första dosen av coronavaccinet i Vasa sjukvårdsdistrikt. 82,7 procent har fått båda doserna.

Räknar man hela befolkningen – det vill säga även alla barn under 12 år som ännu inte ingår i vaccinationsprogrammet – handlar det om 71,8 procent som nu är dubbelvaccinerade i Vasa sjukvårdsdistrikt.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan