|

Detta vet vi om nya virusvarianten B.1.1.529 – nu döps den till omikron

En ny variant av coronaviruset har upptäckts i södra Afrika. Variantens stora antal mutationer oroar experter runt om i världen. Zoom
Foto: Stefan Hörberg/Rithuset/TT

En ny variant av coronaviruset har upptäckts i södra Afrika. Variantens stora antal mutationer oroar experter runt om i världen.

En nyupptäckt variant av coronaviruset drar till sig uppmärksamhet. Detta vet vi för tillfället.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

• Den nya virusvarianten B.1.1.529 upptäcktes först i Sydafrika och Botswana. Ytterligare fall har konstaterats i Hongkong, Israel och Belgien. Fram till den 26 november har drygt 100 fall konstaterats, varav majoriteten i den sydafrikanska provinsen Gauteng.

• B.1.1.529 uppvisar betydligt flera mutationer än tidigare varianter. Enligt Africa Center for Disease Control finns drygt 30 av dessa i de så kallade spikeproteinerna som används för ta sig in i kroppens celler och utgör måltavlan för majoriteten av vaccinen mot covid-19.

• På den så kallade ACE2-receptorn, den del av spikproteinet som först kommer i kontakt med cellen, har den nya varianten tio mutationer, rapporterar BBC. Beta- och deltavarianterna har, som jämförelse, tre respektive två.

• Vissa av mutationerna i B.1.1.529 har upptäckts i tidigare varianter och har kopplats till en ökad förmåga för viruset att smitta och ta sig förbi immunförsvar.

Annons
• Världshälsoorganisationen WHO räknar med att det kommer att dröja flera veckor innan man har en tydlig bild av varianten.

• Bioteknikföretaget Biontech, som tagit fram coronavaccin tillsammans med Pfizer, har inlett studier av hur den nya varianten reagerar på vaccinet. Biontech räknar med att kunna presentera uppgifter inom två veckor.

• Ett tilltagande antal länder, däribland Storbritannien, Frankrike, Israel, Italien och Singapore, har beslutat att införa nya reserestriktioner från länder i södra Afrika. EU-kommissionen vill att hela unionen följer efter. WHO avråder än så länge mot reserestriktioner och vill invänta mer information.

• På fredagskvällen döptes B.1.1.529 till omikron.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan