Fem nya coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt

Vasa centralsjukhus fungerar med höjd beredskap på grund av coronapandemin. Zoom
Foto: Mikael Nybacka

Vasa centralsjukhus fungerar med höjd beredskap på grund av coronapandemin.

Nu har incidensen sjunkit under 100.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Fem nya coronafall har konstaterats i Vasa sjukvårdsdistrikt under det senaste dygnet. Det meddelar distriktet på sin webbplats klockan 11 på fredagen.

Incidenstalet, som anger antalet nya smittfall per 100 000 invånare de senaste två veckorna, har nu sjunkit till 96. I går, torsdag, var incidensen 101.

Under torsdagen var det 484 personer som testade sig för coronaviruset.

Det totala antalet smittade sedan pandemins början uppgår nu till 4519 personer.

Annons

 
Inga covidpatienter på VCS i går

Hittills den här veckan har nu 54 nya smittfall konstaterats i Vasa sjukvårdsdistrikt. Utöver dagens fem rapporterade man om 23 i går, om 14 i onsdags, om fyra i tisdags och om åtta i måndags.

Av torsdagens 23 fall fanns tio i Vasa, fem i Närpes, tre i Korsholm, två i Kristinestad och två i Laihela. Ett fall handlade om en person från ett annat sjukvårdsdistrikt som testat positivt här.

På fredag morgon meddelade Vasa stad också om nya coronafall i Vasaskolor. Nästan 70 personer har satts i karantän efter att smitta konstaterats i både Storvikens skola och Nummen koulu i Korsnäståget.

Läs också: "Struntprat", säger infektionsöverläkare om att barn inte smittas i skolor – ovaccinerade barn i flera smittkedjor i Österbotten

Under torsdagen var det ingen som behövde vård på Vasa centralsjukhus på grund av covid-19, uppgav infektionsöverläkare Juha Salonen för VBL/ÖT.


7 procent har fått tre vaccindoser

Enligt de senaste uppgifterna (från torsdag eftermiddag) från Institutet för hälsa (THL) är det nu 87,3 procent av invånarna över 12 år som tagit den första dosen av coronavaccinet i Vasa sjukvårdsdistrikt. 82,9 procent har fått två doser och 7,0 procent har fått tre doser.

Nästan 50 procent av alla över 80 år har nu fått den tredje dosen.

Räknar man hela befolkningen – det vill säga även alla barn under 12 år som ännu inte ingår i vaccinationsprogrammet – handlar det nu om 72,0 procent som nu är dubbelvaccinerade i Vasa sjukvårdsdistrikt.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan