Infektionsöverläkare: "Tror vi måste vaccinera oss mot covid varje år"

Infektionsöverläkare Juha Salonen gästar Bakom rubrikerna. Zoom
Foto: Mikael Nybacka

Infektionsöverläkare Juha Salonen gästar Bakom rubrikerna.

Infektionsöverläkare Juha Salonen gästar dagens avsnitt av nyhetspodden Bakom rubrikerna. Omikron, vacciner och framtiden är några samtalsämnen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Ytterligare en coronamutation väcker oro och i dagsläget vet man inte mycket om mutationen som fått namnet omikron. Mutationen har troligen funnits bland människor länge men upptäcktes i Sydafrika. 

Infektionsöverläkare Juha Salonen på Vasa centralsjukhus är liksom med de tidigare mutationerna inte överraskad. Virus muterar, men den springande punkten är hur pass allvarliga symtomen och sjukdomsbilden är. Tidiga studier har visat på lindriga symptom, omikron kan vara mera smittsamt än deltavarianten. 

– I bästa fall är symtomen lindriga men det är för tidigt att säga något. Vi vet helt enkelt för lite, säger Salonen i podden. 

Hur pass effektivt de nuvarande vaccinerna biter på omikron undersöker forskare över hela världen. I framtiden tror Salonen att vaccinering mot covid-19 är något som sker på samma sätt som man gjort med influensavaccin i tiotals år. 

Annons
– Jag vet inte om jag har rätt men jag tror att vi måste vaccinera oss med covid-19 varje år. Något slags vaccinationsprogram kommer vi att behöva, säger Salonen. 

Lyssna på det senaste och alla tidigare avsnitt av Bakom rubrikerna på HSS Medias lyssnarsajtSpotify eller Apple podcasts.

 
Listen on Apple Podcasts
 

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan