123 nya fall i Vasa sjukvårdsdistrikt

Vasa sjukvårdsdistrikt är ett område med samhällsspridning. Zoom
Foto: Arkiv/Alexia Sahl

Vasa sjukvårdsdistrikt är ett område med samhällsspridning.

Nu närmar sig incidenstalet 500.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Totalt 123 nya coronafall rapporterar Vasa sjukvårdsdistrikt om på sin webbplats på torsdagen. Det innebär att incidenstalet stiger och är nu 494. 

Under onsdagen har 939 personer testats för coronavirussmitta. Med anledning av det stora trycket på testningen kom distriktet under onsdagen med beskedet att man förlänger öppettiderna vid coronatestningen vid Kaserntorget i Vasa. Från och med den 30 december görs tester fram till klockan 21. Testningen öppnar som vanligt klockan 8.


 

Annons
I går, onsdag, noterades det högsta antalet nya coronafall i distriktet sedan pandemins början. Då rapporterade distriktet om hela 187 nya fall. Incidensen var på onsdagen 434. 

Enligt Vasa sjukvårdsdistrikts direktör Marina Kinnunen är det så gott som omöjligt att nu uppge hur de höga antalet nya coronafall fördelas distriktets kommuner. 

– Ingen kommun är under 100 och nästan alla har ett incidenstal över 200. I åtta kommuner är incidensen över 300. Det här indikerar verkligen att viruset finns överallt, kommenterade Kinnunen läget på onsdagen


Julfirandet en stor orsak till utvecklingen

52 av onsdagens 187 fall fanns i Vasa, uppgav stadens ledande överläkare Heikki Kaukoranta. Enligt Kaukoranta är julfirandet en stor anledning till varför så många nya fall konstateras nu. 

– Ökningen beror också på att man firat jul tillsammans och innan dess andra julfester. Vi hade alltför många fall under hösten när vi började öppna upp samhället igen och sedan dess har fallen bara ökat. Nu ser vi resultatet av att samhället öppnade. 

Även Jakobstadsregionen har sin beskärda del av onsdagens höga antal nya fall.

– Det senaste dygnet har Social- och hälsovårdsverket haft 20-25 fall, lite beroende på hur många som hann med i distriktets officiella statistik, uppgav Pia-Maria Sjöström, tf social- och hälsovårdsdirektör i Jakobstadsregionen, på onsdagen.

Enligt Sjöström är trenden fortfarande den att en stor del av de som smittas är ovaccinerade. 

– Det har varit flera stora massexponeringar och utgående från dem har smittan spridit sig vidare. 

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan