Gör vårt test – hitta din kandidat i välfärdsområdesvalet

Valdagen närmar sig och nu är det hög tid att fundera vem som ska få just din röst den 23 januari – eller genom förhandsröstning. Zoom
Foto: Matias Risikko

Valdagen närmar sig och nu är det hög tid att fundera vem som ska få just din röst den 23 januari – eller genom förhandsröstning.

Söndag 23 januari är det val, då ska politikerna i Österbottens välfärdsområde röstas fram. Vem får ditt förtroende? Vårt kandidattest hjälper.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Vid årsskiftet försvann Vasa sjukvårdsdistrikt som ersattes av Österbottens välfärdsområde. Välfärdsområdet ansvarar också för social- och hälsovården ute i kommunerna.

Du och alla andra röstberättigade österbottningar väljer vilka personer som ska sitta i välfärdsområdets fullmäktige och fatta de viktiga besluten.

Det nya och unika är att det är regionala val, du kan alltså rösta på kandidater från hela området och inte bara från din hemkommun.

Varje parti har rätt att ställa upp 73 kandidater och därför blir det ovanligt utmanande att hitta den person som bäst representerar just dig.
Foto: Jonathan Lygdman

Varje parti har rätt att ställa upp 73 kandidater och därför blir det ovanligt utmanande att hitta den person som bäst representerar just dig.


Annons
Hundratals kandidater är uppställda från närmare tio partier. Med vårt kandidattest blir det lättare att navigera i kandidatfloran och – förhoppningsvis – hitta just din kandidat.

Vi har samlat ihop 28 frågor som berör olika aspekter av välfärdsområdet, många frågor är rent konkreta och handlar om din vård medan andra är mer principiella och handlar om saker som beskattning.

Via den här länken kommer du till kandidattestet.

Bor du i Mellersta Österbottens välfärdsområde hittar du motsvarande test här.

HSS Media samarbetar med Yle kring testet.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan