Incidenstalet i Österbottens välfärdsområde är i dag 1820. 

I går söndag tog 740 personer ett coronatest. Sedan pandemins början har välfärdsområdet 8307 fall totalt. 


 


Enligt uppgifter på söndagen får fyra personer intensivvård. Operationer skjuts nu upp på Vasa centralsjukhus på grund av trycket på sjukvården. 

Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt har i dag 214 nya fall. Nio personer vårdas på sjukhus. 


Rekommendationerna som gäller just nu

Från och med måndagen den 10 januari gäller nya rekommendationer i Österbotten.

Den första är att vuxna personer ska försöka träffa så få människor som möjligt och bara umgås med den närmsta familjen de kommande två veckorna.

Den andra rekommendationen är att vuxnas hobbyverksamhet sätts på paus under samma tidsperiod. 

Dessutom gäller detta:

En stark rekommendation om att personer som är över 12 år ska använda munskydd. Gäller till den 31 januari.

Arbeta på distans till den 31 januari.

En stark rekommendation om att testa sig redan vid lindriga symtom. Det här gäller även personer med vaccinationsskydd om de får symtom, och barn med symtom.

En stark rekommendation om att vaccinera sig mot coronaviruset. Mer information hittar du på: Österbottens välfärdsområdeDen nionde januari rapporterar Österbottens välfärdsområde om 442 nya fall. Varken chefsöverläkare Peter Nieminen eller välfärdsområdesdirektör Marina Kinnunen ser att smittofallen skulle minska den närmaste tiden.


LÄS MERA:

Över 1500 nya fall den senaste veckan – operationer måste skjutas upp


Nu om någonsin är det dags att ta sitt ansvar, sade chefsöverläkare Peter Nieminen i går. Han upprepar mantrat: använd munskydd, håll avstånd och god handhygien, undvik sociala kontakter och ta vaccin.

– Det hjälper inte för dagen, men om du tar dina doser är chansen att du behöver intensivvård mycket mindre. 

Enligt Marina Kinnunen, direktör för Österbottens välfärdsområde, beror trycket som sjukvården upplever nu främst på personalbristen som följer coronaläget. På intensiven är situationen hållbar, men vården belastas väsentligt när personalen minskar och spridningen bara ökar. 

– Det är enorma siffror vi ser för den här veckan och tyvärr ser det ut som att spridningen inte går att stoppa, säger Kinnunen.