262 nya coronafall i Österbotten – nu har över 10000 fall bekräftats

Vasa centralsjukhus. Zoom
Foto: Mikael Nybacka

Vasa centralsjukhus.

Betydligt färre test togs på lördagen jämfört med dagen innan.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

På söndagen rapporterar Österbottens välfärdsområde att 262 nya fall har konstaterats under det senaste dygnet. Det innebär att totalt 10057 fall bekräftats sedan pandemins början.  

I går togs 250 officiella coronatest och dagen innan togs 814 test. På fredagen fattade pandemiledningsgruppen i Österbotten beslut om att gå in för de nya rekommendationer som Institutet för hälsa och välfärd har gett gällande officiella coronatester och karantän. 

De officiella coronatesterna är numera tänkta för personal inom social- och hälsovården, personer som hör till en riskgrupp, gravida och för dem som behöver ett officiellt testresultat för inkomstbortfall. Andra som får symtom som stämmer in på coronaviruset ska i första hand testa sig med hjälp av ett självtest.

Marina Kinnunen
Foto: Jonny Huggare Smeds

Marina Kinnunen


Annons
Positiva självtest inte medräknade

Marina Kinnunen, direktör för Österbottens välfärdsområde, sade på lördagen att när man nu gett nya anvisningar om hur och när test tas, så behöver välfärdsområdet fundera på hur det i fortsättningen ska rapporteras om coronaläget. 

– Redan nu tas tester i mycket varierande mängd på olika håll i Finland, så siffrorna går inte längre att jämföra. Om vi fortsätter att rapportera om nya coronafall på samma sätt som tidigare så kan det också ge en felaktig bild av läget, att det är bättre än vad det är, då andelen positiva självtest inte syns i statistiken, sade Kinnunen.

LÄS MERA HÄR: Coronastatistiken blir missvisande i takt med att självtesten ökar – "Viktigare att titta på patientmängden"

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan