|

Vasas flora och fauna har ny singel

NyhetsbildZoom
Mattias Björkas, Vasas flora och fauna Foto: Pressbild
För tre år sedan klev Vasas flora och fauna ut i det österbottniska musik­landskapet. I går släpptes en första singel från det kommande albumet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Den färska singeln ”Leevi and the Leavings” är en av elva låtar på albumet ”Släkt med Lotta Swärd”, som kommer ut i maj. Duon Vasas flora och fauna slog ut som en blomma i öknen för knappt tre år sedan med låtarna ”Nog var han en vän” och ”Di tror int när jag säger”. Det kommande albumet var en naturlig fortsättning på ett projekt där musikern och låtskrivaren Mattias Björkas tillsammans med kollegan Iiris Viljanen ville bryta ny mark genom de egna texterna och genom det egna språket, dialekten. – Jag saknade musik som kunde förhålla sig till det egna språket, ­säger Björkas. Han upplevde att man i Öster­botten helst sjöng med något slags rikssvenskt språkljud och att dialekten användes som ett uttrycksmedel för humor. Vasas flora och fauna tillkom därför som ett experiment för att se om det går att göra popmusik med djup på dialekt. – Det fanns ingen som på allvar sjöng på det egna språket. Vi fick bra respons och de två första låtarna finns med på det kommande albumet, säger Björkas. I dag är Vasas flora och fauna Björkas eget projekt, även om Viljanen ännu är med på ett hörn. – Vi har haft en del spelningar här i Sverige, jag och Iiris. Det har v­arit lättare att hitta ställen att spela på här, musiklivet har en annan struktur, säger Björkas och berättar att den svenska publiken har tagit emot dem väl och upplevt den finlandssvenska sången och de spe­ciella, berättande texterna med lyriska inslag, som exotiska. Det är just texterna som är det speciella med Vasas flora och fauna. – Utgångspunkten när vi började var att skriva texter som normalt inte skrivs inom popmusiken och som sällan får utrymme i radio, s­äger Björkas och konstaterar att han i allmänhet är mycket intresserad av just texterna i musik. – Jag blir sjukt imponerad av folk som kan skriva bra texter. Att den nya singeln är döpt efter ett av den finländska popmusikens stora band, ”Leevi and the Leavings” är därför inte helt överraskande. Björkas säger att låten i sig inte är en hyllning till bandet men han hymlar inte med att ”Leevi and the Leavings” och dess förgrundsgestalt, kompositör och textskapare Gösta Sundqvist, alltid varit viktiga förebilder. Mattias Björkas gjorde sig ett namn som musikartist redan tidigt, som solist i indiepopbandet Cats on Fire. – Vi började då jag gick i gymnasiet och vi är ännu på gång, säger Björkas och avslöjar att ett nytt album är under arbete. I och med att skivan med Vasas flora och fauna nu är färdig kommer han att kunna koncentrera sig på Cats on Fire. Men innan det hoppas han att han hinner komma till Vas­a och spela låtarna från det nya albumet. Mattias Björkas gör gärna låttexter på sin egen ­dialekt. 

Mattias Björkas

  • Musiker, kompositör, text­författare och musiklärare.
  • Aktuell med banden Vasas flora och fauna och Cats on Fire.
  • Född 1983, uppvuxen ?i Gerby i Vasa.
  • Bor på Södermalm i Stockholm tillsammans med flickvännen och deras gemensamma, sex veckor gamla barn.
  • Filosofie magister i historia ?från Åbo Akademi.
  • Läser: Richard Dawkins bok ?”The Greatest Show on Earth”.
  • Senast sedda film: ”Turist”.
Jag rekommenderar artikeln
Andra läser just nu
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Opinion

Ledare: Brexit skapar kaos i Europa

Som det ser ut nu så väntar ett stort europeiskt brexitkaos efter den 29 mars, om 71 dagar. Det förlorar vi alla på.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Puustelli levererar mer än bara kök

ANNONS FRÅN PUUSTELLI

Nyckeln i hand-konceptet är väletablerat och känt då det gäller nybyggen och egnahemshus. Även andra aktörer har anammat samma tänk – Puustelli är en av dem. Varumärket förknippas i första hand med kök, men står numera för mycket mer än så.

Mest läst senaste veckan