|

Vasas flora och fauna har ny singel

NyhetsbildZoom
Mattias Björkas, Vasas flora och fauna Foto: Pressbild
För tre år sedan klev Vasas flora och fauna ut i det österbottniska musik­landskapet. I går släpptes en första singel från det kommande albumet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Den färska singeln ”Leevi and the Leavings” är en av elva låtar på albumet ”Släkt med Lotta Swärd”, som kommer ut i maj. Duon Vasas flora och fauna slog ut som en blomma i öknen för knappt tre år sedan med låtarna ”Nog var han en vän” och ”Di tror int när jag säger”. Det kommande albumet var en naturlig fortsättning på ett projekt där musikern och låtskrivaren Mattias Björkas tillsammans med kollegan Iiris Viljanen ville bryta ny mark genom de egna texterna och genom det egna språket, dialekten. – Jag saknade musik som kunde förhålla sig till det egna språket, ­säger Björkas. Han upplevde att man i Öster­botten helst sjöng med något slags rikssvenskt språkljud och att dialekten användes som ett uttrycksmedel för humor. Vasas flora och fauna tillkom därför som ett experiment för att se om det går att göra popmusik med djup på dialekt. – Det fanns ingen som på allvar sjöng på det egna språket. Vi fick bra respons och de två första låtarna finns med på det kommande albumet, säger Björkas. I dag är Vasas flora och fauna Björkas eget projekt, även om Viljanen ännu är med på ett hörn. – Vi har haft en del spelningar här i Sverige, jag och Iiris. Det har v­arit lättare att hitta ställen att spela på här, musiklivet har en annan struktur, säger Björkas och berättar att den svenska publiken har tagit emot dem väl och upplevt den finlandssvenska sången och de spe­ciella, berättande texterna med lyriska inslag, som exotiska. Det är just texterna som är det speciella med Vasas flora och fauna. – Utgångspunkten när vi började var att skriva texter som normalt inte skrivs inom popmusiken och som sällan får utrymme i radio, s­äger Björkas och konstaterar att han i allmänhet är mycket intresserad av just texterna i musik. – Jag blir sjukt imponerad av folk som kan skriva bra texter. Att den nya singeln är döpt efter ett av den finländska popmusikens stora band, ”Leevi and the Leavings” är därför inte helt överraskande. Björkas säger att låten i sig inte är en hyllning till bandet men han hymlar inte med att ”Leevi and the Leavings” och dess förgrundsgestalt, kompositör och textskapare Gösta Sundqvist, alltid varit viktiga förebilder. Mattias Björkas gjorde sig ett namn som musikartist redan tidigt, som solist i indiepopbandet Cats on Fire. – Vi började då jag gick i gymnasiet och vi är ännu på gång, säger Björkas och avslöjar att ett nytt album är under arbete. I och med att skivan med Vasas flora och fauna nu är färdig kommer han att kunna koncentrera sig på Cats on Fire. Men innan det hoppas han att han hinner komma till Vas­a och spela låtarna från det nya albumet. Mattias Björkas gör gärna låttexter på sin egen ­dialekt. 

Kommentarer

Juristen tipsar: Tänk på det här då du börjar sommarjobba

Nyhetsbild
Sini Hernesaho är jurist vid Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland och arbetar med arbetarskyddsfrågor. Hon tycker det är viktigt att sommarjobbarna har koll på sina rättigheter. Foto: Alexandra Furu
Vilka rättigheter har du som sommarjobbare, och vad ska du göra om du blir dåligt behandlad? Här svarar juristen Sini Hernesaho på frågorna.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Mest läst senaste veckan