|

LYSSNA: Brott mot krigets lagar i Ukraina – kan Putin ställas inför rätta?

Internationella brottssmålsdomstolen har sitt säte i nederländska Haag. Zoom
Foto: Martijn Beekman

Internationella brottssmålsdomstolen har sitt säte i nederländska Haag.

  Nyhetspodden Bakom rubrikerna ser närmare på krigsförbrytelser och den utredning som påbörjats med anledning av kriget i Ukraina. Mikaela Heikkilä, lärare i folkrätt, medverkar.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

En vecka efter att den ryska invasionen började meddelade Internationella brottsmålsdomstolen (ICC) i Haag i Nederländerna att man inleder en utredning av internationella brott i Ukraina. Utredningen har redan ett brett internationellt stöd. 

Processen är tidskrävande, omfattande och sker på många olika plan. Det handlar bland annat om att samla in bevis i stora mängder. Det finns tydliga bevis på att Ryssland brutit mot humanitär rätt, också kallat krigets lagar. 

Mer om vad en utredning av krigsförbrytelser innebär och vem som kan dömas i ICC  uppmärksammas i det senaste avsnittet av nyhetspodden Bakom rubrikerna. Medverkar gör Mikaela Heikkilä, lärare i folkrätt vid Åbo Akademi. Redaktör är Patrick Sjöholm. 

En längre intervju med Mikaela Heikkilä publiceras i helgen. 

Annons
Lyssna på Bakom rubrikerna på HSS Medias lyssnarsajtSpotify och Apple podcasts.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan