LYSSNA: Vårdstrejken – det här handlar den om

I Finland har 25 000 vårdanställda i sex sjukvårdsdistrikt inlett en strejk som pågår i två veckor. Strejken kan komma att utvidgas om ingen överenskommelse nås. Zoom
Foto: Markku Ulander

I Finland har 25 000 vårdanställda i sex sjukvårdsdistrikt inlett en strejk som pågår i två veckor. Strejken kan komma att utvidgas om ingen överenskommelse nås.

Det är den första vårdstrejken i Finland på nästan 30 år. Podden Bakom rubrikerna talar om vårdstrejken med VBL:s och ÖT:s politiska reporter Sofia Westerholm.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Sjukvårdspersonalen har fått nog. Det är nästan trettio år sedan sist, men nu har 25 000 vårdanställda i sex sjukvårdsdistrikt inlett en strejk som riskerar bli lång och omfattande.

En vecka har gått och strejken kan utvidgas till att gälla 40 000 anställda i tretton sjukvårdsdistrikt, ifall inte en överenskommelse nås. Samtidigt är man oroad över om patientsäkerheten kan tryggas när vårdpersonalen strejkar. Och Social- och hälsovårdsministeriet förbereder en lag som eventuellt kan sätta stopp för strejken.

Ord står mot ord mellan fackförbund och arbetsgivare och inom regeringen och på ministeriet. 

Vilka följder får strejken och hur långt är parterna från en överenskommelse i det här läget? Vasabladets och Österbottens Tidnings politiska reporter Sofia Westerholm medverkar i dagens avsnitt. Redaktör är Patrick Sjöholm.

Annons
Lyssna på avsnittet på HSS Medias lyssnarsajtSpotify eller Apple podcasts.

 

Listen on Apple Podcasts
 


 

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan