Det första man ser då man kör fram till den anrika författargården Abramsgården i Andkil är husets distinkta glasveranda, den så kallade Lyktan. 

– Det är en bra beskrivning för folk som kommer körande hit. "Kör tills hu hittar ett hus med en säregen veranda." Folk brukade tycka att den såg så ful ut. Det var ett skällsord, "farstun ser ut som en lykta," sade de, säger Peter Lüttge. 

Lüttge och hans sambo Dorothee Schulte-Basta har nyligen flyttat in och Lyktan har tagits till heder. Genom åren har flera författare bott i författargården, som ägs och förvaltas av Svenska Litteratursällskapet SLS.

De har storslagna planer för huset. Bland annat en ny hemsida och en splitterny logo, utformad som – just det – en lykta. 

Vad är orsaken till det? 

– Vi vill skapa ett litet men naggande gott kulturcentrum, främst för Andkilborna. Det låter kanske lite konstigt att skapa ett kulturcenter för en by med femtio personer, men vi tänker ultralokalt, säger Lüttge. 

Dorothee Schulte-Basta och Peter Lüttge är nöjda med att bo i Abrams.


Varken Lüttge eller Schulte-Basta klassar sig själva som författare, även om de båda är kulturarbetare och skriver. Lüttge frilansar som kulturjournalist och Schulte-Basta ser fram emot att arbeta med sin forskning, möjligen med Åbo Akademi. 

– Jag skulle vilja göra en avhandling om Abrams, säger Schulte-Basta. 

Författargården Abrams:

  • Gården donerades till SLS av Vöråpersonligheten Matilda Westin (1908–1990). Westins önskan var att SLS skulle upprätthålla en värdig bostad i Vörå för en svenskspråkig författare.
  • Tidigare boende på Abrams:
  • Eva-Stina Byggmästar (2018–2021)
  • Mathias Nystrand (2011–2018)
  • Marianne Maans (2008–2010)
  • Otto Othozon (2005–2008)
  • Magnus ”Mao” Lindholm (2002–2005)
  • Tatiana Sundgren (1992–2002)
 

Men det som båda brinner för är att öppna upp Abramsgården för omvärlden. Det fina huset ska inte bara beundras från utsidan, utan målet är att bjuda folk på kulturkvällar. 

– Vi vill ordna författarkvällar som vi tänker kalla Under Lyktan. Och då det är sommar tänkte vi att författaren faktiskt kunde sitta i eller under Lyktan, säger Lüttge. 

Peter Lüttge är frilansjournalist som arbetar med kultur. Han ser fram emot att fortsätta med sitt värv.


Så ni bjuder in författare ni själva känner? 

– Ja, via personliga kontakter. Under Vörådagarna kommer Lilian Sjölund läsa här. Hon bor i Sverige men kommer från Oxkangar, och hon tog kontakt med oss för att hon hade hört om våra planer. 

Paret kommer också bjuda hem musiker och konstnärer för att delta i kulturmötena på Abramsgården. Men de här konstnärerna ska inte bara besöka gården; de ska också bo där. 

– Vi kallar det "artists and family", i stället för "artist in residence", säger Lüttge. 

– Vi har ett öppet hus och de som vi bjuder in är välkomna. Men det sker inte på bekostnad av vårt privatliv. I Finland är allemansrätten så stark, vilket gör att ni respekterar gränser, säger Schulte-Basta. 

Dorothee Schulte-Basta är forskare och politisk rådgivare i Tyskland. Hon ser fram emot att forska om Abrams.


Själva åkrarna runt egendomen kan också användas i konsten. En speciell sak de önskar få till gården är faktiskt en modell av gamla Andkil by, som visar hur det såg ut i byn innan nyskiftet. 

– Lokalsamhället och platsen är alltid i centrum. Vi tänker att de konstnärer vi bjuder in kan vara lite utanför lådan, men målet är ändå att de ska skapa något för byn, säger hon. 

En av de första sakerna paret hittade i huset var en gammal samling fotografier och brev som affärsidkaren Matilda Westin, som skänkte gården till SLS, hade lämnat kvar.


De konstnärer som bjuds in ska dela samma vision som Lüttge och Schulte-Basta. 

Lüttge, som främst är känd för sitt arbete på Svenska Yle, har bott i Österbotten tidigare. Schulte-Basta har bott i sitt hemland Tyskland men besökt Finland tidigare. 

Peter Lüttge eldar i spisen för att få upp värmen.


Nu kommer de bo i Abramsgården i åtminstone tre år med möjlighet till förlängning. Schulte-Bastas barn bor kvar i Tyskland och hon kommer att resa dit för arbete och för att hälsa på barnen. 

– Det här är första gången jag bor i Finland, men jag har hälsat på Peter tidigare då han bodde här. Första gången jag såg Vörå var då vi bekantade oss med Abrams i december.