Då vi besöker Tomas Långgård i Övermalax den här majkvällen har han just avslutat dagens arbete på åkern. Han sätter sig i traktorn, och kör in den i uthuset, för det ser ut att bli regn till natten. Just nu står ändå värme högst på önskelistan efter den kyliga våren, säger han. 

– Just i det här skedet är det inte problematiskt med lite regn, men vi hoppas verkligen att det inte blir långa regnperioder, för vårbrukets skull. 


På jordbrukskollektivet han driver med sina två äldsta söner inledde de vårbruket den 3 maj. Och de är inte ensamma. I Vasaregionen är sådden till cirka 30 procent klar. I Sydösterbotten är motsvarande siffra 10–20 procent, och norröver, från Nykarleby och uppåt, är jordbrukarna ännu i startgroparna. 

Långgård sår tre grödor i år – ärter, vete och korn. De har kommit halvvägs, säger han. 

– Det har känts som att våren är sen, men jag kontrollerade faktiskt i almanackan att vi började så den 2 maj i fjol, så det skilde bara en dag. 

Vad tror du om odlingssäsongen? 

– Man har alltid förhoppningar om en gynnsam säsong, särskilt eftersom vi har haft många år bakom oss där läget varit allt annat än normalt. Har det inte varit ovanligt hett har det varit ovanligt vått, och i år är läget dessutom väldigt annorlunda på grund av det som händer i vår omvärld. 


Han nämner två kriser som inte bara är under uppsegling utan till stor del redan här. Dels skjuter kostnaderna på främst konstgödsel och bränsle i höjden, och dels påverkar kriget i Ukraina både energitillgången och maten. 

Tomas Långgård.


Ukraina och Ryssland har nämligen stått för 30 procent av vete och korn på världsmarknaden. Men nu kommer det inte något sådant därifrån. 

– Allt tyder på att vi står inför en matkris globalt och den kan också påverka Finland. Vi har redan snäv balans på självförsörjningen och lönsamheten är inte bra. Det betyder att man kan tänka sig att odlingen dras ner. 

Skörden har redan de senaste åren varit liten, och Långgård tippar att även årets skörd kan bli mindre än vanligt.


Så en bra skörd här hemma skulle vara önskvärt med tanke på de globala kriserna? 

– Det är alltid bra om vi är självförsörjande, vilket finländarna nu också börjat inse. Ser man till alla livsmedel är vi nu till drygt 80 procent självförsörjande. 


Allt det här leder till att spannmålspriserna ser ut att hållas på en hög nivå. Priset för kött, mjölk och ägg är å andra sidan för lågt.

Kostnaderna för jordbrukare stiger i höjden. Bränsle- och konstgödselpriserna sätter käppar i hjulen.


Långgård kritiserar handelskedjornas agerande i frågan. De kommer helt enkelt inte emot, vilket gör att lönsamheten för jordbrukarna är liten. 

– Vi efterlyser helt enkelt lite mera rättvisa i livsmedelskejdan. 

Betyder det här att matpriserna kan stiga för vanliga konsumenter? 

– Jag ser det som ofrånkomligt att matpriserna höjs. Primärproduktionen dras med stigande kostnader och vi bedömer att 10 procent av gårdarna i Finland har akut kassakris. 

Så mycket hänger på det här vårbruket? 

– Visst är det med blandade känslor vi börjar våren. Det är alltid speciellt att börja så eftersom man har förhoppningar på säsongen, men nu är det speciellt. Vi hoppas det ska lösa sig, säger Långgård.