Så fort vårsolen tittar fram och värmer lite börjar många jobba med trädgården, terrassen eller stugan. Efter vintern behöver gården piffas upp så att den ska se snygg ut inför sommaren.

På Prisma Liselund i Vasa avspeglas det soliga vädret i form av en ökad efterfrågan på kompostbehållare, trädgårdsmöbler, krukor, balkonglådor och grillar.

– På vårt Sommartorg och på avdelningarna för hemrenovering och trädgård finns ett brett urval av produkter för den som vill fräscha upp gården eller terrassen, säger Mia Minkkinen, försäljare på Prisma Liselund.

Med hjälp av tips från experterna på Prisma Liselunds Sommartorg och avdelning för renovering skapar du en snygg, mysig och vacker trädgård både hemma och på stugan.

 

Underhåll terrassen med olja och skydda tujorna mot vårsolen

Försäljningschefen Tom Backmans tips är att du börjar med att röja upp gården och underhålla terrassen.

– Om terrassen är smutsig av till exempel sot eller skräp som fallit från träden, är det bäst att tvätta den med högtryckstvätt och ett rengöringsmedel avsett för terrasser, säger Backman.

Terrassen ska gärna oljas en gång om året. Det förlänger terrassens livslängd och gör att ytan ser ny och fräsch ut.

– En oljad terrass ser alltid snygg ut. Vi har terrassolja i flera olika färger och vi kan också tona oljan i exakt rätt nyans till kunden i butiken.

Den som behöver olika målarfärger, terrassoljor eller verktyg ska göra ett besök på avdelningen för hemrenovering.

Backman rekommenderar ett besök på renoveringsavdelningen på Prisma Liselund om huset behöver målas om eller stugan behöver en lätt renovering. På avdelningen finns bland annat ett brett urval av både inomhus- och utomhusfärger, tapeter, golvbeläggningar och verktyg för grundläggande renoveringar.

Försäljaren Annika Nuutila tipsar dig att även tänka på att ta hand om gården på våren. Träd och buskar kan gärna ansas med en sekatör eller häcksax.

– Det är också bra att gödsla och kalka träd, buskar, perenner och gräsmattan. För den som har tujor är det nu också aktuellt att skydda dem mot vårsolen, säger Nuutila.


Den egna trädgården ger sysselsättning hela sommaren

Du kan göra din trädgård trivsammare genom att plantera olika växter och blommor. På Prismas Sommartorg kan du välja buskar, fruktträd, perenner, örter och barrträd efter smak. På trädgårdsavdelningen finns också allt du behöver för förodling av växter, som frön, jord och gödsel.

– Trädgården kan hålla dig sysselsatt hela sommaren. För att komma igång behöver du räfsa, spade, planteringsspade och -hacka samt trädgårdssax och -handskar, säger Minkkinen.

Minkkinen tipsar nybörjare i trädgården att be personalen på Prisma Liselund om hjälp med att välja lättskötta plantor eller växter.

På Sommartorget kan du välja växter och blommor som passar i just din trädgård. Sortimentet utökas ytterligare under sommarmånaderna.

– Till exempel sommarblommor trivs bäst i krukor eller trälådor. Hos oss får du nu till exempel penséer, pelargoner och blomamplar, och om vädret är bra utökas sortimentet ytterligare, säger Minkkinen.

Minkkinens rekommendation till erfarna trädgårdsfantaster är att testa någonting helt nytt i trädgården. I vår säljer Prisma Liselund till exempel päronträd, som enligt Minkkinen vanligen är ganska svåra att få tag på.

Vad sägs om att plantera ett päronträd i trädgården i år?

Om du vill piffa upp trädgården på stugan med växter, men inte är på stugan så ofta rekommenderar Annika Nuutila att plantera perenner i krukor.

– Flytta perennerna i skuggan när du åker från stugan så att de inte torkar för snabbt i solen. En bevattningskula ser till att växterna får tillräckligt med vatten regelbundet, säger Nuutila.

För den som behöver extra utrymme på stugan eller i trädgården finns det olika träbyggnader tillverkade av Luoma som kan användas som förråd eller gäststugor.

– De säljs som paket, och kunden får själv montera ihop dem, säger Minkkinen.

Dessa små träbyggnader från Luoma passar utmärkt till förråd eller gäststugor på gården.


Inred med trä och utebelysning

Vackra trädgårdsmöbler kan vara pricken över i:et i trädgården hemma eller på stugan. Enligt Minkkinen och Nuutila är det trendigt med möbler i naturnära material, som trä och rotting.

– Med olika material kan du skapa en rofylld och mysig plats på gården, säger Minkkinen.

Med naturnära material kan du skapa en rofylld stämning på terrassen.

När du väljer trädgårdsmöbler är det enligt Minkkinen viktigt att tänka på hur mycket de kommer att användas och hur lättskötta de är. Dessutom är det bra att ha en förvaringsplats för möblerna på vintern.

– Möblerna behöver vara av lämplig storlek med tanke på var du har tänkt placera dem. Dessutom ska du fundera på om det ska gå att äta ute på terrassen eller bara sitta och mysa.

Du kan göra trädgården personlig med olika sorters utebelysning, textilier och kuddar. Borddukar och gardiner särskilt av linne och bomull passar till en naturnära stil.


Mat till hela familjen med pizzaugn och kamadogrill

Enligt Minkkinen och Nuutila är en grill den viktigaste utrustningen i trädgården. Prisma Liselund har ett stort urval av gasol-, kol- och elgrillar.

– Det är trevligt att grilla utomhus i ett större sällskap. Hos oss hittar du också en mängd olika grilltillbehör, som rengöringsmedel, spatlar och borstar, säger Minkkinen.

En kamadogrill passar särskilt den som gillar att grilla med kol.

För den som är förtjust i att grilla med kol är en kamadogrill ett bra alternativ. Kamadogrillen, känd för att vara lite exklusiv, har keramisk yta och är äggformad.

Den som vill ha variation i grillningen gör egen pizza. Det är enkelt att baka pizza hemma på gården i en pizzaugn.

– Med en pizzaugn går det både snabbt och enkelt att göra pizza, säger Minkkinen.

Välkommen till Sommartorget på Prisma Liselund alla dagar kl. 8–20!


Välkommen till Prisma Liselund!

  • Adress: Elementfabriksvägen 1, 65380 Vasa
  • Öppettider: kl. 7–23 alla dagar, Sommartorg kl. 8–20 alla dagar
  • Ta närmare del av butiken på Prisma Liselunds sociala medier Facebook och Instagram!