|

Meira återkallar hälsovådlig vitpeppar – Innehåller cancerframkallande substans

Har du köpt vitpeppar? Då finns orsak att kolla vilket parti pepparn kommer ifrån. Zoom
Foto: Meira

Har du köpt vitpeppar? Då finns orsak att kolla vilket parti pepparn kommer ifrån.

Kryddbolaget Meira återkallar ett parti vitpeppar, eftersom företaget har uppmätt alltför höga halter PAH-föreningar i pepparn.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Meira uppmanar dem som köpt pepparn returnerar förpackningarna till den butik där den köptes. Produkterna började säljas i maj 2021 i butiker runtom i hela landet. Vitpepparpartiet har använts i två produkter:

Meira Vitpeppar, hel (påse på 34 g), bäst före: 29.4.2026
Meira Fyllig pepparmix, ej tillsatt salt (kryddkvarn på 49 g), bäst före: 7.5.2026 eller 10.5.2026

PAH-föreningar eller polycykliska aromatiska kolväten kan bildas i livsmedel som har rökts, rostats, grillats eller torkats. PAH-föreningar kan alltså förekomma i såväl industriella livsmedel som i mat tillredd i hemmen.

En del av PAH-föreningarna är cancerframkallande eller skadar arvsmassan, skriver Livsmedelsverket på sin sajt. För närvarande har 16 PAH-föreningar definierats som cancerframkallande.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan