Strömmings- och sikmarknad
På lördag och söndag blir det fiskmarknad för hela slanten vid Inre hamnen. Det är Lions Club Vaasa Meri som ordnar evenemanget som pågår från klockan 10–15 båda dagarna. Iväg och handla havets delikatesser!

Dessutom arrangeras Finska Seglingsligan tredje semifinal i Vasa på Stadsfjärden. Tolv lag kommer göra upp om fyra platser till finalen i Mariehamn. Från Inre hamnens terrass kan du följa med segelbåtarna på stor skärm med kommentatorer. Start klockan 10.

Höstmarknad på Blomtorget
Hösten och skördetiden är här. Det tar man vara på hos Blomtorget, som sedan onsdagen har firat skördevecka. På lördag blir det ändå "grande finale" med en gammaldagsmarknad. Evenemanget pågår klockan 10–16.

Höstmarknad på Tottesunds herrgård
Också på Tottesunds herrgård i Maxmo ställer man till med höstmarknad på lördag. Enligt arrangören, Maxmo hembygdsförening, utlovas det försäljning av hantverk, närodlat och bakverk. Man kan också besöka kaféet för lite fika. För de som förhandsbokat ordnas det också brunch i äkta herrgårdsmiljö.


Tottesunds herrgård i Maxmo.


Höstmarknad i museibyn Stundars
Och när du trodde att det knappast kan ordnas fler höstmarknader denna helg så hade du fel! För på söndag klockan 11–15 är det höstmarknad på Stundars. Tänk dig närproducerade livsmedel och produkter i form av hantverk, kött, fisk, bakverk och grönsaker. Dessutom kan man äta lunch i Stundars restaurang, besöka kaféet, mysa med djuren eller leka i lekparken. Ja, och så blir det besök av Malaxbor i form av Malax Veterantraktorer och Malax Hornseptett.

Rösti och pasta för hungrig mage och tomt bankkonto
God mat som nästan inte kostar något – vad mer kan man egentligen önska? Här finns tre recept som är relativt snälla mot plånboken och ett par goda råd för den som behöver dra ner på matkostnaderna.

Älvtorget i Älvbyarna
Vid Skatila ungdomsförening ordnar man inte höstmarknad, men älvtorg! På torget finns grönsaker, bär, bröd, bakverk, honung, svamp, fisk, kött, kombucha, inläggningar, sockor och presenter till försäljning. Dessutom deltar Svampföreningen i Vasa med en svamputställning. Det blir också lotteri, servering och auktion. Bland annat.

Den traditionella höstmarknaden på Stundars kan du köpa med dig närproducerade livsmedel och produkter i form av hantverk, kött, fisk, bakverk och grönsaker.


Grand opening på Butcher & Banker
På fredag slår en nygammal bar upp sina portar i Vasa. Det är Butcher & Banker som gör comeback i nattlivet. För att få till extra bra stämning kommer DJ Sweedy bland annat att bjuda på musik som du en gång älskat men hunnit glömma!

LÄS MER: Nyrenoverad bar skippar whiskyn och tar in steam-punken – dans ända till klockan halv fem

Nystart på Malakta
Under två dagar, fredag och lördag, fylls Malakta av musik, film, visuell konst och mycket mer. "New Beginnings" är en festival och i artistväg deltar Seesar XL, Arkadia, Strychnine, Jon Gredmark, Charlotta Kerbs & band, AIRBORN, Svante Sjöholm, Andreas Brännlund, Joa... Ja, du ser ju. Programmet är digert.

LÄS MER: Magi, rap, film och muralmålning på programmet då Malakta ordnar festival i Malax

En av festivalen New Beginnings stora händelser är avtäckningen av en ny muralmålning i Malax. Erik Lindström är konstnären bakom muralmålningen.


Full helg på Ritz – från fredag till söndag
"En tankeväckande, viktig monologföreställning, med nyskrivna visor på svenska, av och med skådespelaren och sångaren Matteus Blad". Så beskrivs fredagens föreställning på Ritz. Totalt tar föreställningen 70 minuter och börjar klockan 19.

Alfons "jag ska bara" Åberg har hunnit fylla 50 år men fortsätter likväl vara en klar favorit hos barnfamiljerna. Och på lördag har du chansen att se teatern "Alfons & Mållgan" på Ritz. Det är Teater Barnens Estrad som uppför pjäsen utgående från kända Alfons-böcker. Pjäsen lämpar sig för 2–7-åringar med familj och pågår i cirka 35 minuter.

När lördagskvällen lägger sig runt Vasa fortsätter Ritz leverera underhållning. Denna gång i form av stand up. Anders Helenius testkör sin nya föreställning och i sitt sällskap har han med sig Alfred Backa som agerar förband. Biljetter till evenemanget går att köpas via förköp eller vid dörren så länge biljetterna räcker.

Avsluta helgen med lite bio, denna gång också på Ritz. Filmerna som visas på söndag är "Där kräftorna sjunger" och komedidramat "Good Luck To You, Leo Grande".

Den österbottniska komikern Alfred Backa kan du se på Ritz i helgen.


Jazz på Doo Bop
På fredag klockan 19 är det Mathias Sandberg duo som står för jazzen. Förutom Mathias Sandberg på gitarr så spelar Zacharias Holmkvist på bas och Stefan Brokvist på trummor. Jazzandet fortsätter ändå in till sena kvällen på lördag. Lördagsevenemanget "The Standard Edition" med Jonas Rintala, Alessandro D'Anna, Zacharias Holmkvist och Mathias Sandberg börjar klockan 19 på Doo Bop.


Besök djurgården och ge kalvarna mat
Längtar du efter lite djurmys? Eller kanske du skulle vilja överraska barnen med något roligt lagom till helgen? Då kanske djurgården Aava Kertun Kotitila på Södra Vallgrund vore något. På lördag kan nu nämligen bekanta dig med bland annat alpackor, kor, får getter och påfåglar. Ridning kan man testa på mellan klockan 11–12 och klockan 10.30 och 13.30 så ska kalvarna få mat! En liten inträdesavgift tas.

Kanske det är dags att fylla på förrådet av vinterkläder till barnen? Då kanske Sundom loppisrace är ett alternativ i helgen.


Loppisrace i Sundom
I Sundom deltar hela byn i ett loppisrace på lördag klockan 11–16. Försäljningen sker i hela byn och vid ungdomsföreningens lokal ordnas det bakluckeloppis. Dit kan man komma med kärra eller bord utan att anmäla sig. Känner du att energinivåerna håller på att dippa kan man fylla på med rykande färska våfflor, korv och kaffe.

Slättens mat och mystik
Nu återvänder Slättens mat och mystik till Närpes. Då blir det evenemang och händelser både på fredagkväll och under lördagen. Bland annat kommer man kunna se en trollkonstnär, en lyktparad och dans- och musikuppvisningar. Välj och vraka bland programpunkterna!

Helgguiden är ett hopplock av evenemang och händelser från Österbottens evenemangskalender och evenemang från Facebook.