Naturfilmsfestival
Den internationella naturfilmsfestivalen och tävlingen Vaasa Wildlife – som i år fyller 20 år – inleddes redan i onsdags och pågår ända fram till söndag. Under de här fem dagarna visas 175 naturfilmer från 51 olika länder i kulturhuset Fanny, medborgarinstitutet Alma, stadsbibliotekets dramasal och Ritz – helt gratis. Några teman är människans hälsa, naturskydd, klimatförändring, undervattensfilmer och animationsfilmer. Utöver filmvisningarna bjuder festivalen även på konstutställningar, paneldiskussioner samt filmkonserten "Metsä" med Wasa Sinfonietta på Ritz på söndag klockan 12–13.
Läs mera om programmet här.

Livemusik

Det bjuds på en del livemusik i Vasa under helgen. På lördag kväll ger det österbottniska storbandet Fort Bigband en konsert tillsammans med den svenska trumpetaren Peter Asplund på Doo-Bop Club klockan 19. På lördag håller också Pate Mustajärvi solokonsert på Ritz klockan 19, medan brittiska Carl Munroe spelar på O'Malley's både fredag och lördag kväll klockan 20–23.
Läs också: Fort Bigband ger konsert med trumpetaren Peter Asplund: "Det finns en imponerande seriös sida hos finländska musiker"

Teater
Österbottniskt 1900-talsdrama eller 1950-talets New York? För den teatersugna spelas både "Heiman" på Wasa Teater och "West Side Story" (på finska) på Vasa stadsteater under såväl fredag och som lördag.

Sarah Nedergård och Jussi Lukács i


Saluhallen fyller 120 år ...
Den här veckan firar Saluhallen i Vasa 120 år av verksamhet. Firandet inleddes redan i onsdags och pågår fram till lördag. Höjdpunkten är ändå i dag, fredag, då det är marknadsdag i hallen klockan 9–17 med varor från lokala matproducenter och street food. Det bjuds också på musik av Show'n Acapella vid 16-tiden.
Läs också: Vasa saluhall fyller 120 år – företagaren Camilla: "Att arbeta här är unikt"

... och Vasa fyller 416 år
Visste du att också Vasa stad har födelsedag i helgen? Den 2 oktober har det nämligen gått hela 416 år sedan Vasa grundades – och för att fira det här bjuds det på en hel del program under lördag och söndag. Passa på att besöka något av stadens museer helt gratis – eller varför inte åka på guidad rundtur genom de olika stadsdelarna. Mer info om programmet hittar du på stadens sajt.

Det har gått 416 år sedan Vasa grundades – och det ska såklart firas!

Under söndagen avslöjar man också vilken av de idéer som lämnats in av Vasabor för utvecklande av närmiljön som kommer att förverkligas. Tidigare år har Vasabornas idéer resulterat i både körsbärsparken i Metviksparken och blomsterängen i Vasklot. 
Här kan du läsa mera om de tio idéer som är nominerade i år.

Friluftslördag med skördemarknad i Vörå
Hinderbana, labyrintorientering, golfsimulator och skidskytte – det är bara några av alla aktiviteter man kan prova på under friluftslördagen på Norrvalla – denna lördag klockan 10–15. Evenemanget som i år ordnas för femte gången bjuder också på några nyheter: en skördemarknad med lokala producenter och en käpphästtävling. Läs vår artikel om friluftslördagen här.

Friluftslördagen bjuder på ett stort antal aktiviteter utomhus för både barn och vuxna. Evenemanget är ett samarbete mellan Finlands Svenska Idrott, Folkhälsan samt Natur och Miljö.


Mikaelimarknad i Kristinestad
Ända sedan år 1783 har höstens skördar sålts på torget i Kristinestad – och i år är inget undantag. Den traditionella Mikaelimarknaden, som nu alltså ordnas för 239:e (!) gången, går av stapeln under lördag och söndag. Kanske en liten roadtrip till Kristinestad i helgen?

Ligafotboll i Vasa
Med bara några matcher kvar av säsongen lyckades VPS säkra ligakontraktet även för nästa säsong och kämpar nu om en plats i Europakvalet. Laget spelar höstens nästsista hemmamatch på söndag och då är det HIFK från Helsingfors som står för motståndet. Avspark i Sandviken klockan 16.


... och för oss som helst inte lämnar hemmet:

Film: "Blonde", Netflix
Filmen "Blonde" är ett fiktivt porträtt av den ikoniska skådespelaren Marilyn Monroes liv – eller Norma Jeane Baker, som hon ju egentligen hette – med Ana de Armas i huvudrollen. Filmen, som bygger på Joyce Carol Oates roman med samma namn, hade premiär på Netflix i onsdags. Åldersgränsen är 18 år.

 
Se trailern till "Blonde" här. Video: Youplay.

Serie: "Tunna blå linjen", Yle Arenan
Har du ännu inte hoppat på TBL-tåget – den svenska dramaserien som skildrar ett gäng polisers vardag i Malmö – finns det fortfarande alla möjligheter. Hela säsong 1 finns tillgänglig på Yle Arenan fram till slutet på november, och när du är klar med den är det bara att börja beta av säsong 2 – nya avsnitt kommer ut på söndagar nu under hösten.

Musik: Månskensbonden släpper skiva
"Nånstans längs en bortglömd breddgrad" är titeln på Månskensbonden Markus Bergfors nya album som släpps i dag. Det här albumet, som är hans andra, handlar till stor del om att komma hem och försonas med att bo på en mindre plats – med allt vad det innebär, berättar han i vår intervju som du kan läsa här. Releasekonserten hålls om några veckor på Ritz i Vasa.

Månskensbonden släpper sitt andra album

Podcast: Den livsviktiga sömnen
Varför behöver vi sova – och vad händer med oss om vi sover för lite? Det handlar vårt senaste avsnitt av podden Bakom Rubrikerna om. Lyssna på Patrick Sjöholms samtal med Jette Timgren, som är sakkunnig i fysisk aktivitet och återhämtning, på vår Lyssna-sajt eller på Spotify.

Fler tips:
Åtta österbottniska profiler berättar vilka böcker, tv-serier och filmer de ser fram emot i höst. Läs artikeln här.