Premiär för Vasa humorfestival

"Det finns ingen bättre stad för en humorfestival i Svenskfinland än Vasa", sade producenten Daniel Lindholm då han presenterade planerna på den nya festivalen. Och nu är det äntligen dags för stjärnkomikerna att äntra Vasas scener.

Vasa humorfestival inleddes i går, torsdag, och fortsätter under fredag och lördag. Då blir det stand up med bland andra Nisse Hallberg, Tomas Järvheden, Jonatan Unge, Thanos Fotas och Kirsty Armstrong från Sverige, Kathryn Leroux från USA och Sverrir Marinosson från Island samt österbottningarna Alfred Backa och Anna Rimpelä. 

Läs också: Nu är finska humorstjärnan Anna Rimpelä tillbaka i Vasa – och gör ståuppkomik på svenska: "Jag har mötts av stor värme"


Anna Rimpelä är mest känd på den finska humorscenen, men hon roar även på svenska. Hon är en av komikerna på fredagens stand up-kväll på Brödfabriken i Vasa.

Under fredagskvällen bjuder också Janne Grönroos in till Late Night-show på Ritz och gästas av bland andra svenska artisten och "Idol"-vinnaren Chris Kläfford. Dessutom uppträder Vörjeans – med bland andra KAJ-medlemmarna Kevin Holmström, Axel Åhman och Jakob Norrgård – på humorfestivalens efterfest på Brödfabriken på lördag kväll.

Läs också: Svensk Idol-vinnare kommer till Vasa – Chris Kläfford gästar Janne Grönroos succéshow

Janne Grönroos återvänder till Ritz med sin Late Night-show på fredag kväll, som en del av programmet under Vasa humorfestival.


Livemusik

Av förklarliga skäl blev det inget 25-årskalas för Doo-Bop Club år 2020 – men det går ju precis lika bra att fira 27,5 i stället hösten 2022. Det gör man på fredag kväll tillsammans med en riktig jazzlegendar, saxofonisten Joel Frahm från New York och hans trio.

Och vill du ha mera jazz, passa för allt i världen på att kolla in programmet för Jeppis Jazz Festival som pågår i Jakobstad fram till söndag.

Läs också: "Han är en lokal überlegend" – men också långväga artister kommer till festivalen i Jakobstad


Skivmässa i Vasa

Skivmässan brukar vara populär bland musik- och skiventusiaster på jakt efter musikaliska guldkorn – och nu är det dags igen: på lördag klockan 10–15 i Kulturhuset Fanny på Kyrkoesplanaden 34. Femton försäljare (vilket är maxantalet) från hela Finland finns på plats.

Så här såg det ut på skivmässan i våras. Nu är det dags för höstens upplaga.


Fisk- och skördefest

Har du vägarna förbi Fiskstranden under lördagen, missa inte fisk- och skördemarknaden vid Fiskets hus som pågår klockan 10–14 och som ordnas av Österbottens Fiskarförbund tillsammans med restaurang Hejm och Fiskdisken. Det pratas fisk, fileas fisk och serveras fisk(soppa). På marknaden kan man också köpa olika lokalproducerade produkter, både mat och hantverk.


Matcher i både fotbolls- och ishockeyligan

För VPS återstår två matcher av ligasäsongen och Vasalaget – som nu är i en stark höstform – har greppet om en plats i Europakvalturneringen. Höstens sista hemmamatch spelas på lördag kväll då AC Oulu gästar Sandviken. Avspark är klockan 19.

Tidigare under lördagen har också Sport hemmamatch. Denna gång är det Raumolaget Lukko som står för motståndet. Nedsläpp på Kopparön klockan 16.

Sports förre lagkapten Erik Riska är äntligen tillbaka från sjukstugan och spelar sina första matcher för säsongen den här veckan.... och för dig som helst stannar hemma:

Det är oktober – och helt okej att go all in med höstmyset nu om du inte gjort det redan. Kryp upp i soffan med en härlig bok, förslagsvis nyutkomna "Lumpänglar" – Annika Åmans romandebut som baserar sig på hennes succépjäs med samma titel – om arbetarna på Oravais textilfabrik, Masunin, som kämpar för jämställdhet och rättvisa under de turbulenta åren 1926–1932. För dig som hellre lyssnar finns "Lumpänglar" också som ljudbok, uppläst av skådespelaren Ylva Ekblad.

Netflix bjuder också på några premiärer inför helgen. Bland annat thrillern "Världens lyckligaste kvinna" (Luckiest girl alive) med Mila Kunis i huvudrollen, sportdokumentären "The Redeem Team" om USAS:s herrlandslag i basket och dess jakt på revansch och ett OS-guld i Peking 2008 samt tonårsskräckserien "The Midnight Club".