|

Experter ser flera mörka moln

NyhetsbildZoom
Öppenheten, toleransen och tvåspråkigheten kan få sig sina törnar när Centern bildar regering med Sannfinländarna och Samlingspartiet. Foto: Lehtikuva
Partierna samlar nationalistiska krafter, säger Jan Sundberg, professor i allmän statslära och Björn Sundell, utredningsansvarig på tankesmedjan Magma, säger att socialliberalismen faller bort.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Öppenheten, toleransen och tvåspråkigheten kan få sig sina törnar när Centern bildar regering med Sannfinländarna och Samlingspartiet.

SFP-basen Carl Haglund säger att partiet redan före riksdagsvalet var berett på att det kan hamna i opposition.

– Jag tror det handlar om att de inte behövde oss. De har över 120 platser i riksdagen, säger Haglund.

Haglund säger att Finland får en mer konservativ, inåtvänd och främlingsfientlig regering.

– Sipilä valde aktivt att bilda en konservativ regering när han skulle ha kunnat bilda en liberal regering med SFP och De gröna som var valvinnare.

Han är orolig för svenskans ställning i kommande reformer.

– De här partierna är de mest kritiska när det gäller svenskan. Det här är inget man kan glädjas över.

SFP har suttit i regeringen sedan 1979. Nu lovar Haglund en konstruktiv oppositionspolitik där SFP lägger fram sina egna alternativ.

Dags bygga nätverk

Björn Sundell konstaterar att oppositionen är en helt ny sits för SFP. Partiet har hela tiden hävdat att medverkan i regeringen är garanten för tvåspråkigheten.

– Det är helt klart att ett parti som inte sitter med i regeringen inte får reda på vad det står i lagförslag i ett tidigt skede utan kanske först då det är för sent för att påverka, säger han.

Sundell konstaterar att SFP får jobba med att bygga nya nätverk och knyta kontakter till regeringspartierna. Folktingets roll kommer att stärkas.

– Det blir allt viktigare att få med alla de krafter i regeringen som är positivt inställda och det finns inte speciellt många sådana krafter, säger Sundell.

Han påminner om att Centern drivit på reformförslag som skulle ha försämrat svenskans ställning, Sannfinländarna är väldigt kritiska och Samlingspartiets ungdomsorganisation väldigt kritiska till det svenska..

– Det här är en liten bomb, säger Jan Sundberg.

I och med att det samhällsfördrag som regeringssonderaren Juha Sipilä (C) föreslog inte blir av och Sipilä nu planerar nedskärningar på 10 miljarder euro kan sparåtgärderna beröra vad som helst i Svenskfinland, säger Sundberg. Det kan bli fler samlokaliserade finska och svenska skolor, förbindelsebåtarna i skärgården och Dragsvik kan beröras, Svenska Yle kan vara hotat och experimenten med frivillig svenskundervisning i de östfinska kommunerna får medvind.

– Förut var det svenskspråkiga som definierade det svenska, nu är det finskspråkiga, sammanfattar Sundberg.

Mest oroad är Sundell för att Finland ska sluta sig, man blir mera skeptisk till Europa och samarbetet västerut och håller fast vid att man inte får irritera Ryssland. Samlingspartiets ordförande Alexander Stubb som lovat att regeringen är öppen och tolerant får en svår uppgift.

– Om Samlingspartiet ska stå för öppenheten blir det nog ett tungt lass att dra. Det blir en svår uppgift. Stubb upplevs som en mycket främmande fågel bland Centern och Sannfinländarna. Han har ju inte den linjen som företräds av Centern eller Sannfinländarna när det gäller vår utrikespolitik.

Regeringsansvaret i sig minskar inte nödvändigtvis på stödet för Sannfinländarna, även om det gjorde det för partiets föregångare Landsbygdspartiet.

– Men om Timo Soini blir finansminister kan det innebära att det blir stora motgångar i fortsättningen. Han kan bli tvungen att föra väldigt stram politik som leder till opposition eller splittring inom partiet. Det kan leda till att Sannfinländarna hoppar av om till exempel tre år, säger Sundell.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer


Äldre kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan