Releasekonsert

För några veckor sedan släppte Månskensbonden, alias Markus Bergfors, sitt andra album "Nånstans längs en bortglömd breddgrad" – och nu är det dags att fira med en releasekonsert på hemmascenen! Konserten med fullt band hålls i kväll, fredag, på Ritz i Vasa klockan 20. 

Månskensbonden uppträder med fullt band på Ritz på fredag kväll.

Mera livemusik

Det bjuds också på musik på andra håll i staden. I kväll, fredag, spelar kvartetten BÖRN – Patrik Björni, Mats Ödahl, Jonas Rintala och Emil Nordström – på Doo-Bop Club från klockan 20.

På O'Malleys' bjuder Nick Ennis på både nya och gamla hitlåtar från klockan 20 i kväll. Senare under kvällen, från klockan 23, är det dags för Jakobstadstrion Hevibilly – som spelar countryversioner av klassiska heavy metal- och rocklåtar – att äntra scenen. 

Föreningen Volume inleder nu sin konsertserie Musta Messu – för den som gillar riktigt mörk metal. Brödfabriken i Vasa gästas i kväll av finska black metal-veteranerna Horna, samt banden Coraxul och Mimorium. 

Under lördagen kör också serien Vaasa Festival Nights igång. Först ut är Mikko Harju som spelar på Ritz klockan 20.

På söndag ljuder Abbas musik i ishallen då tributebandet som gör "The Show – en hyllning till Abba" kommer till stan. Konserten i Vasa är den första på en turné som går till sju städer i Finland den kommande veckan. Läs mera här.


Teaterpremiär

Hur är det att vara ung i en tid som präglas av klimatkris, krig och pandemi? Det är temat för Unga Scenkompaniets nyskrivna pjäs "Lovlig frånvaro av hälsoskäl" som har premiär på Vasa medborgarinstitut Alma på lördag klockan 18, och som sedan ska turnera i högstadier. Även om perspektivet i pjäsen är ungt riktar den sig lika mycket till en vuxen publik – som kanske inte alltid har så lätt för att greppa vad som sker i ungas liv i dag.

Läs mera om pjäsen och 10-årsjubilerande Unga Scenkompaniet här.

Annika Åman, längst till vänster, och Alexandra Mangs, längst till höger, är konstnärliga ledare för Unga Scenkompaniet. Edla Petterson, Tinja Sabel och Joel Forsbacka är skådespelare i


På bio

Bland veckans premiärer på Bio Rex hittar vi till exempel den nya superhjältefilmen "Black Adam" med actionstjärnan Dwayne "The Rock" Johnson i huvudrollen, och charmiga deckarkomedin "See How They Run" med bland andra Sam Rockwell och Saoirse Ronan i huvudrollerna som Scotland Yard-poliserna som utreder ett mordmysterium inom teatervärlden i 1950-talets London. 

Halloween närmar sig och för den som vill komma i spooky season-stämning visas "Halloween Ends" även den här veckan. Filmen är den sista delen i David Gordon Greens trilogi, som är en direkt uppföljning på klassiska "Alla helgons blodiga natt" från 1978. Huvudrollen som Laurie Strode spelas nu, precis som då, av "skräckdrottningen" Jamie Lee Curtis.

 
 
Också Kino Ritz visar "See How They Run" på söndag, samt "Hilma", Lasse Hallströms film om den svenska konstnären Hilma af Klint (1862–1944) – som precis som Vincent van Gogh slog igenom stort först efter sin död, och nu ses som en svensk pionjär inom abstrakt konst och en feministisk ikon. Huvudrollen som Hilma i olika åldrar spelas av Hallströms dotter Tora Hallström och hans fru Lena Olin.

Läs också: Nu blir Tora Hallström skådespelare på riktigt – gör sin debut i veckans premiärfilm "Hilma"


Ishockey

Skador och sjukdomar har ställt till det för Sport den här veckan, och laget kan garanterat behöva allt stöd de kan få när det på lördag är dags för nästa ligadrabbning. Då är det Jukurit från S:t Michel som gästar Vasa. Senast lagen möttes, för tre veckor sedan, vann Sport med 3–0 – hur går det nu? Nedsläpp på Kopparön klockan 18.30.


Utställning

Du som gillar gammal teknik och har vägarna förbi Rewell Center – passa på att kolla in utställningen "I love 8-bit" som visas fram till den 29 oktober. Här kan du inte bara titta närmare på datorerna från 1970- och 1980-talet utan också spela på dem och kanske prova på att koda. 

Läs mera här: Spelfantaster trivs bland Atari och Commodore 64 – "Kul att se vad farsan spelade med", säger Tim Hagström

Tim och Peter Hagström gillar båda spel. För Tims del är det intressant att se vad pappa spelade på, och för Peter är det en nostalgitripp: – Det handlar om min ungdom.... och för dig som helst myser hemma ...

Gör din egen pumpalatte

Sugen på något gott till eftermiddagsfikat? Pumpkin spice latte är en favorit bland många cafébesökare under hösten – men varför inte testa på att göra din egen hemma? Det har vi på VBL gjort, och det var inte alls särskilt svårt – läs mera i artikeln här:

Video: Maxa höstmyset med en hemlagad pumpkin spice latte – så här tillreder du drycken

Pumpkin spice latte är en höstfavorit bland många cafébesökare – men du kan också göra den hemma.

Serier att streama i höst

Våra kollegor på Österbottens Tidning har förtjänstfullt plockat ihop en lista med sina allra bästa serietips för hösten. Arbetsplatskomedier, bortglömda skandaler och seriemördardokumentärer – här finns något för alla smaker och streamingplattformar. Kolla in hela listan här!


Och ett gäng boktips, varsågoda

I samband med en tävling nyligen bad vi er läsare om boktips – och vi fick in massor, tack för det! Vi har nu sammanställt ett gäng tips i olika genrer – kolla in listan här.