Ett medborgarinitiativ som kräver stamvårdande jakt på varg tog sig hela vägen in till riksdagen. På fredagen fick initiativet riksdagens kraftiga stöd i en omröstning.

Initiativet hade behandlats av jord- och skogsbruksutskottets och deras betänkande godkändes i sin helhet. Det innebär i praktiken att statsrådet nu ska bereda lagstiftning som preciserar bestämmelserna i jaktlagen, som tillåter jakt på varg med stöd av dispens.

Omröstningen i riksdagen slutade 125-17. Två ledamöter röstade blankt och 55 var frånvarande. 

– Efter alla de diskussioner jag har haft i den här frågan var jag övertygad om att det skulle bli ett godkännande, till och med med ganska klara siffror. Men att resultatet blev såhär förkrossande kom som en överraskning. Det är en glädjens dag, säger en mycket nöjd Anders Norrback (SFP). 

Han konstaterar att dagens omröstning inte på något slutgiltigt sätt löser vargproblematiken men att det ändå är ett klart steg framåt och framför allt en tydlig riktningsförändring i en fråga som har fått ett stort symbolvärde för folket på landsbygden.

– Jag har vid flera tillfällen lyft fram att det handlar om förtroendet för myndigheter och politiken. Vi som lever där vargen rör sig vet att den skapar livsfara för betes- och sällskapsdjur och dessutom skapar rädsla. Vi vet vad som har hänt i Replot och Björköby, säger Norrback. 

Vargens framfart i bland annat Björköby under sensommaren har bidragit till att göra vargen till en symbolfråga på landsbygden.


Enligt förslaget ska jakt på varg kunna beviljas om detta inte inverkar menligt på bevarandet eller uppnåendet av en gynnsam skyddsnivå för arten. Norrback inser att man förstås kan ha olika syn på vad en gynnsam skyddsnivå är och att diskussioner och debatter om vargen på inget sätt är över i och med fredagens omröstning. 

– Den diskussionen kommer definitivt att fortsätta. Men i betänkandet som godkändes finns också skrivningar som jag ser som mycket positiva. Som att socioekonomiska orsaker och nödvärn ska kunna tas med i resonemanget när man fattar beslut om dispens.    

Norrback hoppas att lagstiftningsarbetet ska kunna gå hyfsat fort.

– Jag förväntar mig en ganska snabb process. Men samtidigt brukar jag alltid säga att det är bättre att det tar lite mer tid än att lagen blir ett hastverk.  

Bland de som röstade för förslaget fanns de österbottniska riksdagsledamöterna Peter Östman (KD), Kim Berg (SDP) samt Anna-Maja Henriksson, Joakim Strand, Mikko Ollikainen och Anders Norrback (SFP). De som röstade mot förslaget var 12 ledamöter från de gröna och en handfull ledamöter från vänsterförbundet. 

Riksdagen godkände också ett medborgarinitiativ om att det ska bli smidigare att ansöka om dispens för att skjuta vitkindade gäss samt att de gäss som skjuts på dispens ska kunna tas till vara på ett förnuftigt vis, det vill säga ätas.

Uppdaterad 18.55: Mikko Ollikainen (sfp) hörde också till de österbottniska kandidater som röstade för förslaget.