Dagarna i ABC-trafikbutiken vid Heinolasvängen i Karleby är fulla av fart och fläkt för medarbetarna. Trafikbutiksmedarbetarna Liina Viitasaari, Sandra Hagström och Jony Björkgren arbetar på à la carte-restaurangen, Hesburger och Sale på trafikbutiken.

De berättar om allt man kan prova på i en trafikbutik och vad som har överraskat dem.

– Det bästa med det här jobbet är att jag träffar olika människor under dagen. Det är aldrig tråkigt här, säger Viitasaari.

 
Idéer och videoinspelningar till ABC:s kanaler i sociala medier

ABC-trafikbutiken vid Heinolasvängen är en föregångare i de sociala mediernas värld. Den är en av Finlands första trafikbutiker med ett eget konto på Tiktok. Bilder och videor publiceras också på Instagram.

– På sociala medier kan vi berätta om nya produkter, ordna utlottningar eller göra videor på ett roligt och trendigt sätt. Alla medarbetare som är intresserade av att skapa innehåll till sociala medier får komma med idéer och göra inlägg, berättar trafikbutikschef Lotta Korkiakangas.

Hagström, Viitasaari och Björkgren blev förvånade över att man på stationen kunde få göra innehåll till sociala medier under arbetstiden.

– Det ger en trevlig omväxling till jobbet. Idéer får förverkligas ganska fritt och det är roligt att göra dem, säger Viitasaari.


Mångsidiga dagar på tre platser i trafikbutiken

Alla medarbetarna blev förvånade över hur mångsidigt arbetet på en trafikbutik kan vara. Arbetsskiften växlar mellan Hesburger, ABC:s restaurang och Sale.

– Om det till exempel behövs hjälp vid restaurangens kassa kan jag gå dit från Sale för en stund mitt under dagen, säger Viitasaari.

Hagström berättar att man på restaurangen bland annat får betjäna kunder vid kassan, städa matsalen och ordna utbudet på serveringsbordet och i vitrinerna. Dessutom kokas kaffe varje dag – i stora mängder.

– Det är roligt att jag också får använda svenska på jobbet. Det bästa är stamkunderna som vi pratar med just på svenska, säger Hagström.

Kaffe är en av trafikbutikens populäraste drycker.

På Hesburger hjälper Viitasaari kunderna vid kassan och plockar ihop beställningar. Ibland tillreder hon också portioner. Arbetet på Sale omfattar till exempel arbete vid kassan, påfyllning och att hålla butiken ren.

– I morgonskiftet i matsalen ingår många förberedelser, som att steka bullar. Däremot ska man kanske packa upp varor på Sale, säger Viitasaari.

Hagström, Björkgren och Viitasaari gillar att arbetet är varierande och fartfyllt. 

Björkgren jobbar som kock på restaurangen. Han lagar à la carte-portioner som finns på menyn och det som serveras på lunchbordet för kunder på vardagar. Portionerna lagas alltid enligt kundens önskemål, och ibland får Björkgren till exempel laga glutenfria portioner.

– Jag har älskat att laga mat sen jag var liten, så det är fantastiskt att få göra det här som arbete. Om jag vill ha omväxling till arbetsdagarna, kan jag önska mig annorlunda skift, säger Björkgren.

Arbetsskift planeras flexibelt beroende på livssituation

ABC-trafikbutiken vid Heinolasvängen i Karleby har öppet från klockan sex på morgonen till tolv på natten. Det kan alltså finnas arbetsskift på morgonen, dagen och kvällen.

Viitasaari, Hagström och Björkgren berömmer flexibiliteten i arbetet. Arbetet har planerats så att det är lämpligt för varje livssituation.

– Jag jobbar på deltid och gör kvällsskift, för jag går tredje året på gymnasiet. Jag tycker att det är trevligt att ha något att göra efter skolan och jag kan göra något bra för andra, säger Hagström.

– Jag jobbade på ett fartyg tidigare och på grund av pandemin letade jag efter jobb närmare min hemstad. Jag började här som deltidsanställd, men nu jobbar jag på heltid, säger Björkgren.

På ABC varierar arbetsskiften från morgon- till kvällsskift. 


En trevlig arbetsgemenskap och fantastiska förmåner

Alla medarbetare blev överraskade av handelslaget KPO:s personalförmåner. De får bland annat rabatt i gruppens butiker och restauranger samt på hotell. De får även motions- och massageförmåner.

– Det är endast på få ställen där man får en så här bra procentuell rabatt till exempel i butiken, säger Björkgren.

I arbetet gläds alla medarbetare också av att jobbdagarna på riktigt är roliga.

– Jag blev överraskad av att det på riktigt kan vara roligt på jobbet! Vi har ett bra gäng och kommer utmärkt överens, säger Hagström.

Läs mer om Handelslaget KPO:s arbetstillfällen och personalförmåner!