Ännu en grådaskig november månad har kommit och gått – och vi klarade det, ännu en gång! Den värsta Black Week-hetsen har också äntligen lagt sig, så låt oss nu bara njuta av december och väntan på julen. Den här helgen ordnas det till exempel massor med julmarknader och -konserter för den som vill insupa en rejäl dos julstämning – kolla in ett urval här:

Julkonserter

Ett säkert inslag i väntan på julen är studentkören Pedavoces adventskonserter. Kören uppträder i Trefaldighetskyrkan i Vasa både på fredag klockan 18 och på lördag klockan 17. Repertoaren består av både bekanta julsånger och sakrala verk. Dirigent är Dan Lönnqvist och Karolin Wargh spelar piano och orgel.

Så här såg det ut när studentkören Pedavoces, med dirigent Dan Lönnqvist, övade inför fjolårets adventskonserter.

På fredag klockan 19 bjuder också bandet Old Time Rockers in till rockig julshow – "Rocking around the Christmas Tree vol. 6" – på Ritz i Vasa. Det utlovas både gamla och nya rockgodingar med jultema – och så mycket Elvis, med gästartisten Charles Plogman. Här kan du läsa vår intervju med Plogman inför konserten.

På lördag klockan 18 blir det mera julmusik på Ritz. Vokalgruppen Johan & Juristerna släpper sin jul-EP "En särskild tid" och bjuder in till en avslappnad och intim julkonsert tillsammans med två andra vokalgrupper, Nice Noise och Amors Pilar. En "riktig acapella-jul med allt från våra käraste julklassiker till uruppföranden av nyskriven musik" utlovas.

Läs också: Pandemin drabbade körlivet hårt men nu ljuder sången igen – vi pejlar julstämningen hos några konsertaktuella körer

Också André Linman är tillbaka med sina julkonserter efter två års coronapaus. Han inleder sin julturné den här helgen med en konsert i Närpes kyrka på lördag klockan 19. Längre in i december uppträder han även i Vasa och Jakobstad. Även om Linman annars är mest känd som hårdrockssångare kommer han nu att bjuda på traditionella julsånger i folk- och jazztappning, på svenska, finska och engelska. I julturnébandet ingår också pianisten Richard Mitts och gitarristen Tuomo Unkuri.

André Linman inleder sin julturné i Närpes kyrka nu på lördag. Den som vill se honom uppträda i Trefaldighetskyrkan i Vasa kan redan nu pricka in den 15 december i kalendern.

Julmarknader

Kulturevenemanget Julfiilis på Kasernområdet i Vasa har också varit ett stående inslag i december de senaste åren. Evenemanget startar nu på lördag den 3 december och pågår ända fram till nästa veckas söndag den 11 december. Varje dag finns lokala hantverkare och designers på plats med sina produkter, och det blir också framträdanden av lokala körer och musikanter. Under veckan bjuds det även på gott om olika slags underhållning för hela familjen i form av bland annat workshops, dockteater och besök av mysiga djur.

Julfiilis bjuder på program för alla åldrar.

På Ellys torg i Smedsby är det lillajulmarknad klockan 10–14 på lördag. Bland annat glögg, juliga bakverk och hantverk finns till salu, samt antiksaker, LP-skivor och annan musik. Det ordnas också ponnyridning för barn klockan 11–13.

Har du vägarna förbi Jeppo på lördag eftermiddag kan du också svänga in till Keppo Bryggeris julmarknad. Lokala producenter och försäljare finns på plats och bryggeributiken är också öppen. Marknaden pågår klockan 15–18.

Julmarknad vid Keppo bryggeri i december 2018.

För hela familjen

Svenska Yles barnevent BUU-dagarna är tillbaka igen efter flera års paus och på lördag har alla unga BUU-fans chans att träffa programledarna Malin, Tika, Lisa och Jontti i Vasa övningsskola (på Kyrkoesplanaden 11–13) mellan klockan 10 och 14. Under BUU-dagen kan man testa på hinderbana, pyssla och träffa BUU-stämpeln och så bjuder programledarna på en show tre gånger under dagen.

Jontti Granbacka är på plats på BUU-dagen i Vasa på lördag.

Bland annat julpyssel, skattjakt och glöggmys utlovas när Wasa Teater bjuder in hela familjen till Barnens dag på lördag klockan 12–14.30. Det blir också guidningar kring vårens familjepjäs "Patrik, Irene och pensionärsmakten". Dagen avslutas med sagostunden "Bockarna Bruse på badhuset" för barn i åldern 3 och uppåt (som kräver bokning på förhand).

Också Ritz i Vasa bjuder på teater för den riktigt unga publiken på söndag. I den roliga och stämningsfulla "Pettson och Findus firar jul" får vi följa duons bestyr inför julen. I rollerna ses Catrine Krusberg, Jesper Fransson och Anders Grönroos. Det ges tre föreställningar på Ritz under söndagen. Pjäsen kan också ses i Nykarleby redan på lördag och i Korsnäs och Närpes på måndag.

Pettson skadar sin fot och julen är i fara – men Findus är hjälpsam och fiffig. Pettson spelas av Jesper Fransson och Findus av Catrine Krusberg.

Julpyssel, skattjakt, tomtens femkamp och ukrainska delikatesser står på programmet när Oravais historiska förening bjuder in till Santas International Christmas Event på lördag klockan 10–15. På evenemangets Facebook-sida finns mera info om hur man anmäler sitt tomtelag till femkampen.

Nattliv

Oliver's Inn i Vasa bjuder på en härlig nostalgitripp på fredag kväll. Då är det Old School Reunion – "en specialkväll för alla som hängde på Ollis förr i tiden". Under kvällen står Xter, Bryan Adams Show och Taklax Tennessee på scenen. Åldersgränsen är 30 år. Dörrarna öppnas klockan 20.

Sport

Sports säsong har kantats av skadebekymmer, men inför kvällens match mot Ässät fick man åtminstone det glada beskedet att poängkungen Axel Holmström är tillbaka efter en kortare skadefrånvaro. På lördag är det dags för nästa hemmamatch, då är det Helsingforslaget HIFK som gästar Vasa. Nedsläpp på Kopparön klockan 18.30.

Fotbolls-VM i Qatar går också vidare och på lördag börjar slutspelet. I de första åttondelsfinalerna möts USA och Nederländerna samt Argentina och Australien på lördag, och på söndag står Frankrike-Polen och England-Senegal på matchprogrammet.

... och några tips för dig som helst (jul)myser hemma:

3 x streamingtips

Den norska filmen "Troll" har premiär på Netflix i dag. I filmen väcker en sprängning ett gigantiskt troll till liv – och det är inte fråga om någon mysigt sagotroll. Trollet, som påminner mera om King Kong och Godzilla, beger sig mot Oslo och trampar under sin färd sönder både byggnader och människor. Läs mera om filmen här.

Svenska Yles "Kan vi bara få njuta" är tillbaka med nya avsnitt. I den här säsongen befinner sig matkreatören Tara Junker och journalisten Malin Öhman i en stuga i ett idylliskt vinterlandskap, och duon bjuder på både matlagning och tankeväckande diskussioner, som hur sänker vi ribban kring julfirandet och hur undviker man hälsohetsen kring nyår? Fyra sprillans nya avsnitt finns på Yle Arenan från och med i dag, den 1 december.

Tillbaka till Norge. Det verkar tyvärr inte komma några fler säsonger av "Hjem til jul", men har du missat denna charmiga serie ligger två säsonger – och sammanlagt tolv avsnitt – och bara väntar på dig på Netflix. Serien, som alltså är en romantisk komedi, handlar i korthet om Johanne (Ida Elise Broch) som vid en familjesammankomst på första advent ljuger om att hon har en pojkvän som de alla ska få träffa på julafton – vilket betyder att hon har exakt 24 dagar på sig att träffa någon. I serien ses också bland andra svenska artisten Felix Sandman.

Räkna ner till julen med oss

PS! Du missar väl inte Vasabladets egen julkalender "Heimby", som produceras av Kim Filppula från Kim's Comics? Den första luckan öppnar du här eller på Vasabladets Instagramkonto.