|

Återvinningen av batterier når målet

Även om resultaten är bra finns det fortfarande rum för bättring. Batterierna glöms ofta kvar i exempelvis mobiler som tagits ur bruk.
Foto: Lehtikuva

Även om resultaten är bra finns det fortfarande rum för bättring. Batterierna glöms ofta kvar i exempelvis mobiler som tagits ur bruk.

Gamla batterier.
Foto: Lehtikuva

Gamla batterier.

Målet om att 45 procent av batterierna ska återvinnas ser ut att uppnås.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Producentsammanslutningen Recser som ansvarar för insamlingen säger att preliminära uppgifter tyder på att målet nåddes redan i fjol. Tanken har varit att målet ska nås senast i början av nästa år. Utvecklingen har varit snabb för ännu mot slutet av föregående decennium återvanns endast cirka 15 procent av batterierna och bilbatterierna. Även om resultaten är bra finns det fortfarande rum för bättring. Batterierna glöms ofta kvar i exempelvis mobiler som tagits ur bruk. – Batterier i mobiltelefoner, bärbara datorer och kameror blir så lätt kvar i skrivbordslådan inuti apparaten, säger Liisa-Marie Santakosi som är vd för Recser. Ofta samlar apparaterna damm en längre tid och då folk äntligen avstår från dem blir det lätt så att batterierna hamnar på fel plats. Insamlingskärlen i olika butiker har spelat en stor roll i återvinningen. Ungefär hälften av batterierna samlas in i de här kärlen och andelen ökar hela tiden. Santakoski säger att det inte finns några större skillnader mellan olika regioner, trots att det finns fler återvinningsplatser i städerna än i glesbygden. Hon betonar att inga batterier får kastas bland det övriga avfallet.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan

Läs VBL digitalt i fyra månader för 49 €

Normalpris 79,60 €

Hämta erbjudande